2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου"

Transcript

1 2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου

2 «Ο συμμαθητής μου, ο εφιάλτης μου.» Μία μικρής κλίμακας έρευνα, με ερωτηματολόγιο, για την ενδοσχολική βία στο σχολικό συγκρότημα του 2 ου Γυμνασίου Λυκείου Ναυπάκτου.

3 1. Υπάρχουν κρούσματα βίας στο σχολείο σας; Τι μορφής; ; ( σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική παρενόχληση, όλες) Αγόρια (ηλικίας 15 17), σύνολο 21 μαθητές : Σε ποσοστό 28% θεωρούν ότι υπάρχουν κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ακολουθούν σε ποσοστό 19% αντίστοιχα η λεκτική βία αλλά και όλες οι μορφές στο σύνολό τους. Κορίτσια (ηλικίας 15-17), 17), σύνολο 42 μαθήτριες: Σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι υπάρχουν κρούσματα λεκτικής και ψυχολογικής βίας, ένα 19% μόνο λεκτικής, ένα 21% σωματικής και λεκτικής και ένα 14% σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας Σε μικρότερα ποσοστά αναφέρονται και άλλες μορφές βίαιης συμπεριφοράς. Αγόρια (ηλικίας ), σύνολο μαθητών 19: 32% των μαθητών του γυμνασίου θεωρούν ότι υπάρχουν κρούσματα σωματικής και λεκτικής βίας αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν μόνο τη σωματική ή μόνο τη λεκτική βία, αυτές οι μορφές βίας είναι οι κυρίαρχες. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 21% υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κρούσματα βίας όλων των μορφών. Κορίτσια (ηλικίας ), σύνολο μαθητριών 16: 38% των μαθητριών του γυμνασίου έχουν εντοπίσει κρούσματα σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, σε ένα 25% μόνο λεκτική και αν σε αυτά τα ποσοστά προσθέσουμε και τα ποσοστά ( από 6%) των μεμονωμένων απαντήσεων και εδώ η λεκτική, η σωματική αλλά και η ψυχολογική βία κυριαρχούν.

4 2. Κατά τη γνώμη σου ποια είναι η πιο συχνή μορφή ενδοσχολικής βίας; Αγόρια- ηλικίας (15 17): 76% απάντησαν την λεκτική και από 10% αντίστοιχα τη σωματική και τη ψυχολογική. Κορίτσια ηλικίας (15-17) 17): 79% απάντησαν τη λεκτική βία και από 7% αντίστοιχα αναφέρουν τη σωματική και ψυχολογική. Αγόρια ηλικίας (12-14): 14): Σε ποσοστό 42% θεωρούν τη σωματική βία ως πιο συχνή και με 37% τη λεκτική ενώ ένα 10% υποστηρίζει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι πιο συχνή. Κορίτσια ηλικίας (12-14): 14): Το 88% θεωρεί τη λεκτική βία ως την πιο συχνή μορφή βίας και από 6% αντίστοιχα τη σωματική και τη ψυχολογική.

5 3. Ποια μορφή ενδοσχολικής βίας θεωρείς ως πιο σοβαρή; Αγόρια (15-17): Με το ίδιο ποσοστό από 29% Θεωρούν ως πιο σοβαρή μορφή βίας τη σεξουαλική, τη σωματική και την ψυχολογική. 17): Τα κορίτσια με ποσοστό 36% θεωρούν τη σεξουαλική ως πιο σημαντική και ακολουθεί με 31% η ψυχολογική. 14): Το 42% των μαθητών θεωρούν τη σεξουαλική παρενόχληση ως την πιο σοβαρή μορφή βίας, ενώ ένα 37% τη σωματική και με μικρότερα ποσοστά τις άλλες μορφές. 14): Το 56% των κοριτσιών θεωρεί τη σεξουαλική παρενόχληση ως πιο σοβαρή μορφή βίας και ακολουθεί με 31% η σωματική και με 12% τη ψυχολογική.

6 4. Ποιος θεωρείς ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος που οδηγεί κάποιον στην άσκηση βίας; Αγόρια (15-17): Με ένα ποσοστό 48% θεωρούν ότι η επιρροή από την παρέα των συνομηλίκων αλλά και οι προσωπικοί λόγοι με 24% είναι οι σημαντικότεροι λόγοι. 17): Κι εδώ η παρέα των συνομηλίκων εμφανίζει ένα ποσοστό 36% και με 29% οι προσωπικοί λόγοι. 14): Το 21% των μαθητών θεωρούν τους προσωπικούς λόγους ως σημαντικότερο λόγο εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς. Ενώ με ποσοστό 16% αντίστοιχα πιστεύουν ότι ρόλο παίζουν και η οικογένεια και το σχολείο και η επιρροή από την παρέα των συνομηλίκων. 14): Το 25% των κοριτσιών θεωρούν ότι η οικογένεια είναι ο σημαντικότερος λόγος που οδηγεί κάποιον στην άσκηση βίας και με 31% η παρέα των συνομηλίκων.

7 5. Τι αισθάνεσαι για τους συμμαθητές/τριες τριες σου που ασκούν βία; Αγόρια (15-17):Με ποσοστό 29% αντίστοιχα οι μαθητές αισθάνονται επιθυμία για εκδίκηση και αδιαφορία και ένα 14% απέχθεια. Χαρακτηριστικό πάντως είναι που ένα 19% αισθάνεται για αυτούς τους συμμαθητές του θαυμασμό!!!! 17): Τα κορίτσια πάλι μ ένα ποσοστό 38% αισθάνονται απέχθεια για όσους ασκούν βία, ένα 24% θυμό και οργή, ένα 14% αδιαφορία και ένα 7% επιθυμία για εκδίκηση. Αγόρια (12-14): Το 42% δείχνει αδιαφορία για τους συμμαθητές του που ασκούν βία, ένα 21% θυμό και οργή. Ένα 11% νιώθει επιθυμία για εκδίκηση και άλλο ένα 11% θαυμασμό!!!! Κορίτσια (12-14): Το 25% αισθάνεται απέχθεια, ένα 25% θυμό οργή και απέχθεια ταυτόχρονα, ενώ από 13% αντίστοιχα, θυμό, αδιαφορία, επιθυμία για εκδίκηση, θυμό και απέχθεια ταυτόχρονα.

8 6. Τα περιστατικά βίας στα οποία έχεις λάβει μέρος ως πρωταγωνιστής (θύμα ή θύτης) ή παρατηρητής συνέβησαν πότε; 17): Σε ποσοστό 67% συνέβησαν την ώρα του διαλείμματος και ένα 19% εκτός σχολείου. Ενώ ένα 10% υποστήριξε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την ώρα του μαθήματος. Κορίτσια (15 17): Σε ποσοστό 45% συνέβησαν την ώρα του διαλείμματος, ένα 19% εκτός σχολείου και ένα 12% εν ώρα μαθήματος. 14): Το 47% δηλώνει ότι τα περιστατικά βίας στα οποία συμμετείχε έγιναν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ένα 26% ισχυρίζεται ότι αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και εκτός σχολικού ωραρίου και ένα 11% θεωρεί ότι συμβαίνουν τόσο στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις αλλά και κατά τη διάρκεια του μαθήματος και κατά τη διάρκεια κενού. Κορίτσια (12-14): Το 38% των κοριτσιών έλαβαν μέρος σε περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ένα 25% τα περιστατικά αυτά συνέβησαν εκτός σχολείου, ένα 13% κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και εκτός σχολείου και το 19% στις δύο προαναφερόμενες επιλογές και κατά τη διάρκεια κενού λόγω απουσίας καθηγητή.

9 7. Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά του θύτη; Αγόρια(15 (15-17): 17): Τα αγόρια τον σκιαγραφούν σαν ένα άτομο αντικοινωνικό, επιθετικό, κομπλεξικό, ανάγωγο, σωματώδη και υπερκινητικό, ανήθικο και κακό. Κορίτσια(15 (15-17): 17): Τα κορίτσια τον περιγράφουν σαν ένα άτομο οξύθυμο, αυταρχικό, απείθαρχο, εγωιστή, σωματώδη, μοναχικό, ζηλιάρη και ασταθή. 14): Τα αγόρια περιγράφουν τον θύτη ως επιθετικό, βίαιο, σωματώδη, άγριο, υπερόπτη, αντικοινωνικό, μάγκα, οργισμένο, ασεβή, ανασφαλή και κακό μαθητή. 14): Για τα κορίτσια αυτής της κατηγορίας ο θύτης είναι άτομο επιθετικό, δυνατό, απείθαρχο, ενοχλητικό, είρωνας, σωματώδης.

10 8. Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά του θύματος; 17): Το περιγράφουν σαν ένα άτομο μικροσκοπικό, αδύνατο, πράο, καλό και αγαθό γενικά ήσυχο, περιθωριοποιημένο. Προφίλ που παραπέμπει στους καλούς μαθητές. 17): Είναι ήσυχος, καλός μαθητής, ντροπαλός, αδύναμος, άβουλος, απομονωμένος, ανασφαλής. 14): Το θύμα για τα αγόρια του γυμνασίου είναι ένα άτομο ευαίσθητο, ανεκτικό, ντροπαλό, ευπρεπές, αδύναμο και αυτό που οι μαθητές χαρακτηρίζουν «φυτό». 14): Τα κορίτσια θεωρούν ότι το θύμα είναι άτομο ευγενικό, αθώο, αδύναμο, μικρόσωμο, άβουλο, φοβισμένο και αφελές.

11 9. Πώς πιστεύεις ότι θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα το φαινόμενο της βίας στη σχολική κοινότητα; 17): Το 33% πιστεύει ότι με την επιβολή ποινών από τον Δ/ντή του σχολείου και το σύλλογο των διδασκόντων, το 19% με τη βοήθεια ειδικού, ένα επίσης 19% με την ανάπτυξη προγραμμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας και ένα 14% δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. 17): Το 29% πιστεύει ότι το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη προγραμμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας, ένα 24% με τη βοήθεια ειδικού, ένα 19% με την αυστηρότερη επιβολή ποινών από το Δ/ντη και το σύλλογο των διδασκόντων 14): Το 32% των μαθητών πιστεύει ότι η επιβολή ποινών από τους καθηγητές και το Δ/ντή θα ήταν η καλύτερη λύση αντιμετώπισης του φαινομένου, ένα 16% πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ένα 16% επίσης θεωρεί ότι πρέπει να επέμβει ειδικός και από 11% αντίστοιχα υποστηρίζουν την ανάπτυξη προγραμμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας αλλά και την ταυτόχρονη επιβολή ποινών. Τέλος 16% των μαθητών δεν απάντησαν. 14): Το 38% των κοριτσιών είναι υπέρ της άποψης ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παρέμβαση ειδικών. Από 13% αντίστοιχα για όλες τις υπόλοιπες επιλογές όπως ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ότι χρειάζεται η επιβολή ποινών από το Δ/ντη και τους καθηγητές ή ότι η ανάπτυξη προγραμμάτων κατά της ενδοσχολικής βίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου

12 10. Έχεις πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας; 17): Το 57% απάντησαν ΟΧΙ. Το 43% απάντησαν ΝΑΙ και από αυτούς το 23% έχουν πέσει θύματα λεκτικής βίας. 17): Το 67% απάντησαν ΟΧΙ. Το 31% ΝΑΙ και είναι κυρίως θύματα λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας. 14): Το 63% απάντησαν ΟΧΙ. Το 32% απάντησαν ΝΑΙ και στην πλειονότητά τους είναι θύματα λεκτικής κυρίως βίας ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό δεν προσδιόρισαν τη μορφή βίας που έχουν δεχθεί. Τέλος ένα 5% δεν απάντησαν στο ερώτημα ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. 14): Το 63% απάντησαν ΟΧΙ. Το 37% απάντησαν ΝΑΙ και στην πλειονότητά τους έχουν δεχθεί λεκτική και ψυχολογική βία ή και τα δύο ταυτόχρονα.

13 11. Τι αισθάνθηκες μετά την επίθεση που δέχθηκες; 17): Το 56% επιθυμία για εκδίκηση, το 33% οργή θυμό και επιθυμία για εκδίκηση και ένα 11% δεν απάντησαν. 17): Το 39% επιθυμία για εκδίκηση, θυμό αλλά και ταπείνωση, το 15% αντίστοιχα επιθυμία για εκδίκηση και ταπείνωση και ένα 23% οργή θυμό και επιθυμία για εκδίκηση. 14): Το 33% των αγοριών απάντησε αδιαφορία για το άτομο που του επιτέθηκε ενώ από 17% αντίστοιχα αισθάνθηκαν επιθυμία για εκδίκηση, ταπείνωση, οργή θυμό και επιθυμία για εκδίκηση ταυτόχρονα και ένα 17% δεν απάντησε. 14): Τα κορίτσια σε ποσοστό 33% αισθάνθηκαν θυμό οργή και ταπείνωση μετά την επίθεση που δέχθηκαν και με ποσοστό 17% αντίστοιχα αισθάνθηκαν θυμό και επιθυμία για εκδίκηση, ταπείνωση αλλά και όλα τα παραπάνω μαζί.

14 12. Αν έχεις πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας σε ποιον το ανέφερες; 17): Το 56% το ανέφεραν στους φίλους τους, ενώ το 33% δεν το είπαν σε κανένα με την αιτιολόγηση ότι είτε φοβήθηκαν να το πουν είτε αδιαφόρησαν για το περιστατικό. 17): Το 46% το είπαν στους φίλους τους, ένα 23% στους γονείς τους και ένα 15% το ανέφεραν και στους φίλους τους και στους γονείς τους. 14): Το 50% των αγοριών το ανέφερε στους φίλους του. Ένα 17% στους γονείς του και ένα επίσης 17% δεν το ανέφερε πουθενά γιατί φοβήθηκε. Τέλος ένα 17% το ανέφερε τόσο στους γονείς του όσο και στους φίλους τους. 14): Το 33% των κοριτσιών το είπαν στους φίλους τους και άλλο ένα 33% στους γονείς και στους φίλους ένα 17% εκτός από τους φίλους και τους γονείς το είπε και στους καθηγητές ενώ ένα επίσης 17% δεν το ανέφερε σε κανένα επειδή φοβόταν να το αναφέρει.

15 13. Έχεις ασκήσει κάποιας μορφής βία σε συμμαθητή/τρια τρια σου; 17): Το 67% απάντησαν ΝΑΙ και το 33% απάντησαν ΟΧΙ. Από αυτούς που απάντησαν ΝΑΙ το 36% έχει ασκήσει σωματική βία, το 21% σωματική και λεκτική, ένα 7% όλες τις μορφές βίας, ένα επίσης 7% σωματική βία και κλοπή, ένα 7% κλοπή και ένα 14% λεκτική βία. 17): ΝΑΙ απάντησαν το 45%, ΟΧΙ το 43% και ένα 12% δεν απάντησαν. Από αυτά που απάντησαν θετικά το 42% παραδέχθηκε ότι έχει ασκήσει λεκτική βία, το 26% λεκτική και ψυχολογική, ένα 10% σωματική και λεκτική και με μικρότερα ποσοστά άλλες μορφές βίας. 14): ΝΑΙ απάντησε το 31%, ΌΧΙ το 63% και ένα 5% δεν απάντησε καθόλου. Από αυτούς που απάντησαν θετικά η πλειονότητα έχει ασκήσει σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. 14): Το 69% των κοριτσιών απάντησε αρνητικά και μόλις το 25% απάντησε θετικά, με κυριότερη μορφή βίας τη λεκτική και σε περιορισμένο βαθμό τη σωματική βία.

16 14. Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι εκδηλώνεις βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους συμμαθητές σου; 17): Εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά από πίεση και άγχος, για εκδίκηση, από μαγκιά, επειδή αισθάνονται ανώτεροι. 17): Τα κορίτσια πάλι ισχυρίζονται ότι εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά επειδή τα προκαλούν, τα εκνευρίζουν ή επειδή κάποιοι είναι ενοχλητικοί. 14): Ανταποδίδουν τη βία που δέχονται, από βαρεμάρα αλλά και από αλαζονεία. 14): Εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά σαν ανταπόδοση της επιθετικής συμπεριφοράς που δέχονται

17 15. Έχεις δεχθεί κάποιας μορφής βία από καθηγητή /τρια σου; Αγόρια (15-17): Το 57% απάντησε ΝΑΙ και το 43% ΌΧΙ. Από αυτούς που απάντησαν θετικά 33% δέχθηκε λεκτική βία, ένα 16% ψυχολογική, ένα επίσης 16% λεκτική και ψυχολογική, ένα 25% δεν προσδιόρισε και μόλις ένα 8% σωματική και ψυχολογική. Κορίτσια (15-17): Το 48% απάντησε ΟΧΙ και το 43% ΝΑΙ και ένα 9% δεν απάντησε καθόλου. Από αυτά που απάντησαν ναι το 67% δέχθηκε λεκτική βία, σε μικρότερα ποσοστά δέχθηκαν άλλης μορφής βία (σωματική, ψυχολογική κλπ). 14): Το 69% των μαθητών απάντησαν αρνητικά, ενώ το 26% απάντησαν θετικά. Ένα 5% δεν απάντησε καθόλου. Από αυτούς που απάντησαν θετικά η πλειονότητα δεν προσδιόρισε τη μορφή της βίας που δέχθηκε, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό είπε ότι έχει δεχθεί ψυχολογική βία και ένα μικρό ποσοστό αναφέρθηκε και σε σωματική. 14): Και τα κορίτσια του γυμνασίου σε ποσοστό 69% δεν έχουν δεχθεί βία από καθηγητή ή καθηγήτριά τους. Το 25% που απάντησε θετικά έχει δεχθεί κυρίως λεκτική βία και ένα μικρό ποσοστό και σωματική. Ενώ ένα 6% δεν απάντησε καθόλου στο ερώτημα.

18 16. Αν έχεις πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας από καθηγητή/τρια τρια σου σε ποιον το ανέφερες; 17): Το 33% το ανέφερε στους φίλους του, ένα 25% δεν το είπε σε κανέναν είτε διότι φοβάται για τους βαθμούς είτε γιατί πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και ένα 16% το είπε στους φίλους, στους γονείς και στο Δ/ντη. 17): Το 33% το είπε στους φίλους, το 22% το κατήγγειλε στο Δ/ντη του σχολείου, το 16% το είπε στους γονείς του και ένα 16% το είπε στους φίλους και στους γονείς. 14): Το 60% δεν απάντησε, ενώ το 20% το ανέφερε στους γονείς και ένα επίσης 20% δεν το είπε σε κανέναν γιατί ντρεπόταν. 14): Το 50% το ανέφερε στους φίλους και τους γονείς, ένα 25% στους φίλους, τους γονείς και τον διευθυντή και ένα 20% στο Δ/ντη του σχολείου και τους γονείς.

19 17. Έχεις γίνει μάρτυρας σε επεισόδια ενδοσχολικής βίας; 17): Το 52% απάντησαν ΝΑΙ, το 38% ΟΧΙ και το 10% δεν απάντησαν. Από αυτούς που απάντησαν θετικά το 36% ήταν μάρτυρες σε επεισόδιο που εμπεριείχε και λεκτική και σωματική βία, το 27% δεν προσδιόρισαν την μορφή του επεισοδίου, ένα 18% περιελάμβανε σωματική βία. 17): Το 76% απάντησαν ΝΑΙ, το 14% ΌΧΙ και το 10% δεν απάντησαν. Από αυτά που απάντησαν θετικά από 22% αντίστοιχα υπήρξαν μάρτυρες σε επεισόδια λεκτικής, σωματικής ή λεκτικής και σωματικής μαζί βίας, αλλά και ένα 18% σε επεισόδια που εμπεριείχαν σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. 14): Το 47% απάντησαν θετικά, το 42% αρνητικά και ένα 11% δεν απάντησε καθόλου. Τα περισσότερα επεισόδια στα οποία έγιναν μάρτυρες αφορούσαν σωματική και λεκτική βία αλλά και ψυχολογική. 14): Το 63% απάντησαν θετικά, ένα 5% αρνητικά και ένα 6% δεν απάντησε καθόλου. Και εδώ τα περιστατικά βίας ήταν κυρίως σωματική και λεκτική και λιγότερο ψυχολογική.

20 18. Σε ποιον απευθύνεσαι συνήθως μετά από ένα περιστατικό βίας, του οποίου υπήρξες μάρτυρας; 17): Το 45% συζητάει με τους φίλους του, το 27% το λέει στους γονείς του το 18% το συζητάει με τους φίλους, το καταγγέλλει στο Δ/ντη και στους καθηγητές και το λέει και στους γονείς του και ένα 9% δεν το λέει σε κανένα είτε γιατί το θεωρεί ασήμαντο είτε γιατί θεωρεί ότι ο Δ/ντής και οι καθηγητές αδιαφορούν. 17): Το 43% απευθύνονται στους φίλους, ένα 13% στο Δ/ντη και τους καθηγητές, ένα 16% στους γονείς και ένα 13% δεν το αναφέρει πουθενά γιατί δεν θέλει να μπλέξει ή γιατί θα το αντιμετωπίσει μόνη. 14): Το 67% των παιδιών το συζητάνε με τους φίλους τους και μόλις ένα 11% το αναφέρει στους γονείς και σε αντίστοιχα ποσοστά η δεν το αναφέρει σε κανένα ή επιλέγει τους φίλους και το Δ/ντη του σχολείου. Κορίτσια (12 14): Το 30% το λένε στους φίλους και τους γονείς τους, ένα 20% μόνο στους φίλους τους ή μόνο στους γονείς τους και μόλις ένα 10% το αναφέρει στο διευθυντή του σχολείου και ένα ακόμα 10% δεν το αναφέρει σε κανένα γιατί δεν τους αρέσει να «καρφώνουν».

21 19. Έχεις βρεθεί ως μάρτυρας σε περιστατικό βίας μεταξύ συμμαθητή/τριας τριας με καθηγητή/τρια τρια σου; 17): Το 52% απάντησαν ΌΧΙ, το 33% ΝΑΙ και ένα 14% δεν απάντησαν. Από αυτούς που απάντησαν θετικά. Το 72% ήταν περιστατικά λεκτικής βίας ενώ το 28% δεν προσδιόρισε τη μορφή του περιστατικού. 17): Το 64% απάντησαν ΝΑΙ, το 26% απάντησε ΌΧΙ και το 10% δεν απάντησε. Από αυτά που απάντησαν θετικά το 44% αφορούν λεκτική βία, το 22% λεκτική και ψυχολογική, το 18% σωματική και λεκτική, ένα 7% ψυχολογική και ένα 4% σωματική. Αγόρια ( ): ): Το 58% δεν έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιου επεισοδίου. Το 37% όμως απάντησαν θετικά και ένα 5% δεν απάντησε καθόλου. Οι μαθητές που απάντησαν θετικά είτε δεν προσδιορίζουν τη μορφή της βίας είτε στην πλειονότητά τους αναφέρονται σε λεκτική και σωματική βία. 14): Το 63% απάντησε αρνητικά, το 31% θετικά και ένα 6% δεν απάντησε στο ερώτημα. Από αυτά που απάντησαν θετικά τα περισσότερα περιστατικά αφορούν λεκτική βία και ένα μικρό ποσοστό σωματική.

22 20. Αν υπήρξες μάρτυρας βίαιου επεισοδίου μεταξύ συμμαθητή/τριας τριας σου και καθηγητή/τριας τριας σου που το ανέφερες; 17): Το 43% το ανέφερε στους γονείς του, το 28% σε κανέναν και από 14% αντίστοιχα στους φίλους και το Δ/ντή. 17): Το 30% το είπε στους φίλους του, άλλο ένα 30% σε φίλους και στους γονείς, ένα 7% σε κανέναν είτε γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν είτε γιατί δεν το θεώρησαν σημαντικό και ένα 11% στους γονείς και μικρότερα ποσοστά στις άλλες επιλογές. 14): Το 57% των μαθητών δεν αναφέρουν το επεισόδια αυτά σε κανένα είτε γιατί όπως λένε αδιαφορούνε άλλοι γιατί ντρέπονται και άλλοι γιατί δεν θέλουν να το συζητάνε. Ένα όμως 43% το καταγγέλλει στο Δ/ντη του σχολείου. 14): Το 40% το λέει μόνο στους φίλους, ένα 20% το αναφέρει στους γονείς, ένα 20% και στους δύο και ένα 20% εκτός από τους φίλους και τους γονείς το καταγγέλλει και στον Δ/ντη του σχολείου.

23 Ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας Η ομάδα εργασίας: Μασίνα Βασιλική Μουτόπουλος Παναγ. Σταυρογιαννοπούλου Αντωνία Χοχτούλα Χριστίνα Βασιλοπούλου Νάντια Δημητροπούλου Δεσπ. Ζέρβα Νέλλη Ίκκα Παναγιώτα Κάκκου Αθηνά Ασημακοπούλου Έφη Γονατά Ελευθερία Δημητροπούλου Αθανασία Καραγιώργος Γιάννης Καραγεώργος Πολύκαρπος Ζογκάι Φάτιον Κονίδα Βασιλική Κοργιαλά Όλγα Κοργιαλάς Χρήστος Νικόπουλος Γιώργος

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Σχολικός Εκφοβισμός Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Δοκοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ

ΤΥΠΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΧΘΡΙΚΗ Η ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜ/ΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ) ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Σχολικό έτος 2015-2016 Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση Ομάδα: Αγωγή Υγείας Σχολικός εκφοβισμός Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τι είναι ο εκφοβισμός; Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρό ζήτημα. H χώρα μας βρίσκετε στην 4η θέση σε περιστατικά που αφορούν σχολικούς εκφοβισμούς με ποσοστό 31,98%. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση είναι η Λιθουανία

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Ύψωνα

Γυμνάσιο Ύψωνα Γυμνάσιο Ύψωνα 2012-2014 1 1. Φύλο: 59 65 Αγόρι Κορίτσι Από το σύνολο των ερωτηματολογίων (124) και όσον αφορά το φύλο του δείγματος των μαθητών : 47.6%(59 άτομα) των ερωτηθέντων ήταν κορίτσια και 52.4%(65

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 1.Kριτήρια επιλογή θέματος α) Παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον. β) Για να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

V PRC. Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας. «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους»

V PRC. Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας. «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους» Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους» Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η αποτύπωση των αναπαραστάσεων των Ελλήνων/ίδων μαθητών/τριών

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική έρευνα και επισκόπηση ερευνών

Ενδοσχολική έρευνα και επισκόπηση ερευνών Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Σχολικό έτος: 213-214 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ενδοσχολική έρευνα και επισκόπηση ερευνών Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Βενέρη

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική συμπεριφορά Πρόκειται για τη βία που εκδηλώνεται χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Β, Τμήμα 3 ο. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τερζάκη Δέσποινα Κουταλίδη Σοφία

Τάξη: Β, Τμήμα 3 ο. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τερζάκη Δέσποινα Κουταλίδη Σοφία 1 ο Γενικό Λύκειο Βούλας Τάξη: Β, Τμήμα 3 ο Μάθημα: Ερευνητική εργασία «project» Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τερζάκη Δέσποινα Κουταλίδη Σοφία Ερευνητικό υποερώτημα : Τρόποι αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα

Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα 24 ο ΓΕΛ Αθηνων Σχ.Έτος 2012-2013 Τμήμα Α3 Ερευνητική εργασία - Project Ενδοσχολική βία - Σχολικός εκφοβισμός και ηλεκτρονικά μέσα Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός της έρευνας μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Η έρευνα αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το εάν υφίσταται σχολικός ρατσισμός και σε ποια μορφή και μέγεθος. Πληθυσμός: οι μαθητές και των

Διαβάστε περισσότερα

Α τετράµηνο. Οι µαθητές/τριες χωρίστηκαν σε τέσσερεις υποοµάδες και ασχολήθηκαν µε τα υποθέµατα: 1. Εφηβεία (χαρακτηριστικά, ψυχολογία, δικαιώµατα,

Α τετράµηνο. Οι µαθητές/τριες χωρίστηκαν σε τέσσερεις υποοµάδες και ασχολήθηκαν µε τα υποθέµατα: 1. Εφηβεία (χαρακτηριστικά, ψυχολογία, δικαιώµατα, Σχολικό έτος 2013-14 Τίτλος προγράµµατος: Eφη-βία και Σχολικός Εκφοβισµός Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σίνη Άννα ΠΕ 13 Σκοπός της ερευνητικής εργασίας: Να κατανοήσουν οι µαθητές/τριες τη βία και το σχολικό εκφοβισµό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Γυναικείας Κακοποίησης Στα πλαίσια του προγράμματος "EU Parliament: A different perspective" αποφασίστηκε όπως διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 0 Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 0 Στην πραγματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας.

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. 1. Γενικά Τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια, έχουν αρχίσει στην Ελλάδα να εμφανίζονται έρευνες σχετικές με τη βία

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός Τι είναι; Πώς αντιμετωπίζονται; Άγγελος Γ. Κουτουμάνος Κοινωνικός λειτουργός Εκδότης NOESI.gr agkou@noesi.gr 20/2/2013 Βαθύ, Σάμος Κύρια σημεία παρουσίασης Τι είναι το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση Εννοιολογικός προσδιορισμός Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), η αντικοινωνική διαταραχή διαγιγνώσκεται σε παιδιά και εφήβους,

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BULLYING? To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ 2015 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΛΑΘΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν:

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Σχολικό Έτος:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Σχολικό Έτος: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Σχολικό Έτος: 2012-13 ΠαρεµβατικόΠρόγραµµαµετίτλο: ΣχολικόςΕκφοβισµός Υπεύθυνες Προγράµµατος: ΠαγώνηΝίτσα ΠΕ02 Λαγουδάκη Μαρία ΠΕ19 Συµµετέχουνοιµαθητέςτων τµηµάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη, και επαναλαμβανόμενη, αποτελει κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος «Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Τι είναι η βία; Γίνομαι βίαιος σημαίνει επιτίθεμαι στους άλλους. Σημαίνει προκαλώ πόνο με κινήσεις ή με λόγια. Όλοι γινόμαστε βίαιοι. Καμιά φορά ο θυμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO 2013-15 ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας Αθανάσιος Φαλούκας Συντονίστρια του Προγράμματος Comenius Regio Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το θέμα της παρούσης ερευνητικής εργασίας (project) ήταν η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το θέμα της παρούσης ερευνητικής εργασίας (project) ήταν η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το θέμα της παρούσης ερευνητικής εργασίας (project) ήταν η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Πρώτη φάση Σε πρώτη φάση εργαστήκαμε χωρισμένοι σε 3 ομάδες 5 ατόμων, με ξεχωριστό θέμα η καθεμία:

Διαβάστε περισσότερα

Γυρίζουμε την πλάτη στη βία και τον εκφοβισμό

Γυρίζουμε την πλάτη στη βία και τον εκφοβισμό Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον Γυρίζουμε την πλάτη στη βία και τον εκφοβισμό Βιωματική Δράση ομάδας μαθητών της Α τάξης του 2 ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΟΜΑΔΑ 1 : ΟΜΑΔΑ 4: Λαϊνάς Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Σου αρέσει το σχολ. Δε μου αρέσει. Δε μου αρέσει καθόλου. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μου αρέσει το σχολείο. Μαθητές. Απαντήσεις μαθητών

Σου αρέσει το σχολ. Δε μου αρέσει. Δε μου αρέσει καθόλου. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μου αρέσει το σχολείο. Μαθητές. Απαντήσεις μαθητών 1. Σου αρέσει το σχολείο; Συχνότητα Σχετική συχνότητα Δε μου αρέσει 13 20 Δε μου αρέσει καθόλου 10 16 Ούτε το ένα ούτε το άλλο 9 14 Μου αρέσει το σχολείο 29 45 Μου αρέσει πάρα πολύ 3 5 Σύνολο ερωτηθέντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ευανθία, Φιλόλογος Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου αποτελεί βασικό,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από ετών

Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από ετών 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από 12-18 ετών 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Γιατί παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας της Β τάξης του Π.Π. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με θέμα Ρατσισμός-Ξενοφοβία, τέθηκαν τα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα: 1. Ποιές οι αντιλήψεις των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 1 ΕΝ ΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

PROJECT 1 ΕΝ ΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ PROJECT 1 ΕΝ ΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Οθύτηςδεν γεννιέται, γίνεται ΘΥΜΑ Επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισµού. Τα παιδιά που γίνονται θύµατα εκφοβισµού και βίας είναι δυνατόν να νιώσουν έντονο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Συνδιδασκαλία: Εισαγωγή

Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Συνδιδασκαλία: Εισαγωγή 1 of 6 31/3/2016 5:28 μμ Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Συνδιδασκαλία: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ, Πολιτική Παιδεία) Σχ. Έτος 2015-2016 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο. Σας παρακαλούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κουλάδη Στέλλα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κουλάδη Στέλλα Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κουλάδη Στέλλα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ Φωτεινή Αγιακλόγλου Ράνια-Μαρία Απτόγλου Γαλάτεια Αχιλιά Νάντια Βάρρα

Διαβάστε περισσότερα

Α Ο Π ΤΕΛΕΣΜ Σ ΑΤ Α Α Τ Α ΤΗΣ Η Σ ΕΡΕ Ρ ΥΝΑ Ν Σ Α

Α Ο Π ΤΕΛΕΣΜ Σ ΑΤ Α Α Τ Α ΤΗΣ Η Σ ΕΡΕ Ρ ΥΝΑ Ν Σ Α ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Λυκειο Παλαιομετόχου Υπεύθυνη Καθηγήτρια Παναγιώτα Αποστόλου Αυγουστή Μαθητές που εργάστηκαν Α6 Χριστίνα Αντρέου Γιώργος Μαρκου

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό;

Ποιά είναι η διαφορά διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον διαδικτυακό εκφοβισµό; Τι εννοούµε µε την τον όρο διαδικτυακός εκφοβισµός ; Ο όρος ιαδικτυακός εκφοβισµός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισµό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος. MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία

Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος. MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία Κορδερά Ειρήνη Ψυχολόγος MSc Ψυχολογία Υγείας MSc Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου Συστημική Ψυχοθεραπεία Πώς καταλαβαίνουμε ότι μια πράξη συνιστά εκφοβισμό; Το σύνηθες πείραγμα των παιδιών μεταξύ τους. Οι περιστασιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους.

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πρόβλημα: Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστεί κατά το πόσο οι έφηβοι εκδηλώνονται με βίαιη κ επιθετική συμπεριφορά. Υπόθεση: Υποθέτω ότι οι έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός (bullying)

Σχολικός εκφοβισμός (bullying) Σχολικός εκφοβισμός (bullying) Είδη εκφοβισμού ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΛΕΚΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σωματικός τραυματισμός Κλοπή προσωπικών αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ 2015-16 Σκοπός Σκοπός του Κώδικα & Οδηγού δεν είναι να χαρακτηρίσει ή να διαχωρίσει τα άτομα σε ρατσιστές ή μη ρατσιστές αλλά: 0 η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΣΗΝΗ, 2015-2016 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Εκφοβισμός στο διαδίκτυο 1. Πόσο χρονών είσαι; 2. Τι τάξη πας; 3. Δέχεσαι απειλές και παρενοχλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη

Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Μύθοι & Αλήθειες Ο εκφοβισμός είναι απλά ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Μια νέα μορφή εφηβικής παραβατικότητας και τρόποι αντιμετώπισης Θώμη Τσομπανίδου, εκπ/κός ΠΕ 05 Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων ΔΔΕ Αρκαδίας Σχολικός εκφοβισμός(school

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. Eίναι κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική Βία. Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή

Ενδοσχολική Βία. Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή Ενδοσχολική Βία Εργασία του τμήματος Β 5 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαμούτσου Μαγδαληνή Ορισμός Πώς μεταφράζεται ο όρος Bullying ; Σχολικός Εκφοβισμός Τι σημαίνει ο όρος Εκφοβισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Enable-Ενδυναμώνω στο 6 ο Δ. Σ. Αγίων Αναργύρων

Πιλοτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Enable-Ενδυναμώνω στο 6 ο Δ. Σ. Αγίων Αναργύρων Πιλοτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Enable-Ενδυναμώνω στο 6 ο Δ. Σ. Αγίων Αναργύρων Alba Graduate Business School 28-6 - 2016 Κώτση Κωνσταντίνα Kανιαδάκη Βασιλεία Πιλοτικά Σχολεία Δημόσιας Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ.ΔΑΥΛΕΙΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ (ΣΚΖ)».

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ.ΔΑΥΛΕΙΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ (ΣΚΖ)». ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ.ΔΑΥΛΕΙΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2015-16 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ (ΣΚΖ)». ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : ΜΑΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 75 παιδιά 43 αγόρια 32 κορίτσια Από την Α Γυμνασίου 22 : 12 κ./10 αγ. Από την Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Χιόνη Μαρία, MSc Προαγωγής & Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ. Δ. Ε. Α Αθήνας Αθήνα, 25/11/2014 Χαρακτηριστικά σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση: Μαρία-Χριστίνα Στεφανάτου

Παρουσίαση: Μαρία-Χριστίνα Στεφανάτου Παρουσίαση: Μαρία-Χριστίνα Στεφανάτου Εσπ. ΓΕΛ Αγ.Δημητρίου Σχ. Έτος: 2013-14 Εισαγωγή Ο σχολικός εκφοβισμός (bulliyng) αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ παιδιών ή συνομήλικων παιδιών. Τα στοιχεία της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Πηγή: Skånes Turismgymnasium, Sweden Νοµική ευθύνη Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενό του. Αυτή η εξάρτυση σχολικής ασφάλειας είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι και Ψυχολογία. Σχ. Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη

Νέοι και Ψυχολογία. Σχ. Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη Νέοι και Ψυχολογία Σχ. Έτος: 2012-13 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη Εισαγωγή Για το Β τετράμηνο του σχολικού έτους 2012-2013 στο Γενικό Λύκειο Μοιρών στα πλαίσια της ερευνητικής μας εργασίας «Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο 2014-15 ΟΜΑΔΑ 4 1 ΒΕΡΡΑ Β. 2 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Σ, 3 ΜΑΝΤΟΥΚΑ Η. ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ- 4 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. 5 ΣΚΙΑΔΑ Μ. Αποτελέσματα ερωτηματολογίων όσον αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

Bullying: Ένα σύγχρονο πολυδιάστατο φαινόμενο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 31 Μάρτιος :45

Bullying: Ένα σύγχρονο πολυδιάστατο φαινόμενο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 31 Μάρτιος :45 Γράφει: Καραπατσιά Μαρία, Ψυχολόγος, MSc-Ψυχοθεραπεύτρια Το bullying είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization)

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός; Η κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία

Διαβάστε περισσότερα

Επωνυµία Εταιρείας Επωνυµία όνοµα Εντολέα Σκοπός δηµοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγµατος Μέγεθος δείγµατος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστηµα συλλογής στοιχείων Μέθοδος συλλογής στοιχείων Η ΚΑΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;»

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» 15 ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2014-15 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ερευνητική Ομάδα : Project Γ Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» Μεθοδολογία Έρευνας Η έρευνα πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Προς : τους/τις συναδέλφους. Αγαπητές / αγαπητοί συνάδελφοι,

Προς : τους/τις συναδέλφους. Αγαπητές / αγαπητοί συνάδελφοι, Κέντρο Μελετών και Τεκµηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ Κορνάρου 2 και Ερµού, 105.63 Αθήνα Θέµα: Έρευνα / Ερωτηµατολόγιο για Οµάδες Κακοποίησης Μαθητών/-τριών Προς : τις ΕΛΜΕ τους/τις συναδέλφους Αθήνα, 27-2-2007

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Τι σημαίνει εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά; Είναι η ίδια σε κάθε ηλικία;

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;»

Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;» Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;» Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ο Συνήγορος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α )

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΠΑΛ (Ομάδα Α ) (Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές και προσαρμοσμένες στις δυνατότητες γραφής των μαθητών της Γ Λυκείου.) (Πλαγιότιτλοι - κύρια σημεία του κειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΡΙ-ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.. 95ο Δ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ Επιμέλεια Στέλλα Πρωτοπαπά

ΓΥΡΙ-ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.. 95ο Δ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ Επιμέλεια Στέλλα Πρωτοπαπά ΓΥΡΙ-ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.. 95ο Δ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ Επιμέλεια Στέλλα Πρωτοπαπά Το Διαθεματικό Πρόγραμμα ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΒΙΑ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και συνεχίζεται Σ αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΕΠΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σχολική βία Εκδηλώσεις βίας στη σχολική κοινότητα, εκφρασμένες με διάφορες μορφές,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

«Το φαινόµενο της ενδοσχολικής βίας στο 3 ο Λύκειο Λάρισας»

«Το φαινόµενο της ενδοσχολικής βίας στο 3 ο Λύκειο Λάρισας» 3 ο Λύκειο Λάρισας Σχ. Έτος 2011-2012 Ερευνητική Εργασία «Το φαινόµενο της ενδοσχολικής βίας στο 3 ο Λύκειο Λάρισας» Ερευνητική Οµάδα Σταυρούλα Χαϊδά Μέλανη Xρήστου Μπάµπης Ιωαννίδης Αχιλλέας Σιατραβάνης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Cyberbullying

Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Cyberbullying Διαδικτυακός Εκφοβισμός Cyberbullying Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ

R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ K A Π A R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ Αθήνα : Βασ. Σοφίας 25 7292875 fax : 7292876 Θεσσαλονίκη : Βασ. Ολγας 152 (031) 899681-5 fax: (031) 899686 Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015

Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015 Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015 Λίγα λόγια για τον σχολικό εκφοβισμό και το πρόγραμμα «Δάφνη» Παρουσίαση της έρευνάς μας Πώς την οργανώσαμε Ποια τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά μας Εισηγήσεις Το

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός σχολικός εκφοβισμός: μία νέα απειλή

Ηλεκτρονικός σχολικός εκφοβισμός: μία νέα απειλή Ηλεκτρονικός σχολικός εκφοβισμός: μία νέα απειλή Η σχολική επιθετικότητα που εκφράζεται μεταξύ παιδιών και εφήβων και η ακόλουθη ταπείνωση των θυμάτων δεν αποτελούν πρωτόγνωρη εικόνα της κοινωνικής μας

Διαβάστε περισσότερα

Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Στόχοι Πλαίσιο του φαινομένου cyberbullying - τρέχουσα έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ: 3.2. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων 3.3 Διαπολιτισμικότητα - Αποδοχή και Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Οι όροι «εκφοβισµός» (bullying) και «θυµατοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ Α (ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ Α (ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει και στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις. Όλο και περισσότεροι μαθητές δηλώνουν ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus mnikiforou@uclan.ac.uk ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Αναγνώριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (χαρακτηριστικά, ρόλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Επιθετικότητας στο ΣχολείοΜορφές

Μορφές Επιθετικότητας στο ΣχολείοΜορφές Μορφές Επιθετικότητας στο ΣχολείοΜορφές Η επιθετικότητα 1. Η επιθετικότητα και η αντιδραστική συμπεριφορά αποτελούν το 1/3 των προβλημάτων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΛΟΝΤΙΟ ΛΥΚΙΟ ΠΤΗΣΙΩΝ ΟΜΔ ΝΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΦΟΙΣΜΟ ΡΩΤΗΜΤΟΛΟΙΟ ΔΙΡΥΝΗΣΗΣ 009-00 Μια από τις πρώτες δράσεις της Ομάδας νάντια στο Σχολικό κφοβισμό σχεδόν μόλις αυτή συστάθηκε ήταν η εκπόνηση ενός ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου έναντι στη σχολική βία; Ψαρογιώργου Χαριτίνη

Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου έναντι στη σχολική βία; Ψαρογιώργου Χαριτίνη Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου έναντι στη σχολική βία; Ψαρογιώργου Χαριτίνη 1 ΠΟΥ; ΓΙΑΤΙ; 2 ΠΩΣ; ΘΥΜΑ;ΠΟΙΟΣ; 3 Παράγοντες κινδύνου για σχολικό εκφοβισμό στο σχολείο: Ανταγωνιστικότητα Έλλειψη ενθάρρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός του φαινομένου του ενδοσχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας: Βασικά χαρακτηριστικά του ενδοσχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας:

Ορισμός του φαινομένου του ενδοσχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας: Βασικά χαρακτηριστικά του ενδοσχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας: Ενδοσχολική βία Ορισμός του φαινομένου του ενδοσχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας: Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη/συστηματική κακοποίηση του άλλου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση λεκτικής

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο. Πειθαρχία και προώθηση θετικής συμπεριφοράς» Κωνσταντίνος Σωφρονίου (Β.Δ) 07/06/2017

«Ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο. Πειθαρχία και προώθηση θετικής συμπεριφοράς» Κωνσταντίνος Σωφρονίου (Β.Δ) 07/06/2017 Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου 2016-2017 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ «Ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο. Πειθαρχία και προώθηση θετικής συμπεριφοράς» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Κωνσταντίνος Σωφρονίου (Β.Δ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 07/06/2017 ΠΡΟΦΙΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα