A. ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A. ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ"

Transcript

1 A. ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 1. Α ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΡΟΝΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ (10 ος αι. 1453) : 2 ΦΑΣΕΙΣ : Ι. 1η ΦΑΣΗ (10 ος αι. 1204) : Κατάληψη Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους. ΙΙ. 2η ΦΑΣΗ ( ) : Κατάληψη Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. 2. Β ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ( ) : Κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους. 3. Γ ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΡΟΝΟΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ( ) : Η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητο κράτος. 2 ΦΑΣΕΙΣ : Ι. 1η ΦΑΣΗ ( ) : Θρησκευτικός Ουμανισμός. ΙΙ. 2η ΦΑΣΗ ( ) : Ακμή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. 4. Δ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1830 Σήμερα)

2 4 Β. ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ο πολιτισμός ενός λαού εμφανίζεται σε πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, και μπορούμε να τον διακρίνουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες : Ι. Παραδοσιακές πράξεις και ενέργειες (παραδοσιακή κατοικία, τροφή ποτά, ενδυμασία, υφαντά, κεντήματα, κοσμήματα, βιοτεχνία, σχέσεις ανθρώπων, λαϊκό δίκαιο, επαγγέλματα, ψυχαγωγία, έθιμα, αντιλήψεις και δοξασίες, γιορτές). ΙΙ. Τα Μνημεία του λόγου (Δημοτικά τραγούδια, ξόρκια, ευχές, κατάρες, παροιμίες, αινίγματα, παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις, διηγήσεις ευτράπελες). Απ τις εκδηλώσεις, λοιπόν, του λαού που ανήκουν στα μνημεία του Λόγου, σπουδαιότερη θέση έχουν τα δημοτικά τραγούδια. Τα δημοτικά τραγούδια είναι έμμετρα κείμενα αφηγηματικά ή λυρικά που τα χουν συνθέσει άγνωστοι λαϊκοί ποιητές μόνοι τους ή με συνεργασία και με συμπληρώματα από την παράδοση, και φυσικά δε δημιουργήθηκαν για απαγγελία. Πρόκειται για «τραγούδια», δηλαδή, ο στίχος τους είναι αξεχώριστα συνδεδεμένος με τη μουσική και συχνά με το χορό. Παρ όλα αυτά προκαλούν συγκίνηση με το απέριττο κάλλος, την αβίαστη απλότητα, την πρωτοτυπία, τη φραστική τους δύναμη και καθαρότητα. Η αξία των δημοτικών τραγουδιών οφείλεται στους εξής παράγοντες : α) Στο ότι ο λόγος είναι απλός, φυσικός, ανεπιτήδευτος, αληθινός και γνήσιος. Εκφράζει με ειλικρίνεια τις συναισθηματικές καταστάσεις χωρίς περιττά στολίδια. Σ αυτόν κυριαρχεί το ουσιαστικό και το ρήμα. β) Στο ότι ο ποιητής του δημοτικού τραγουδιού εκφράζει μόνο συλλογικές συναισθηματικές καταστάσεις, που τις γνωρίζουν όλα τα μέλη της κοινωνίας για δικές τους. γ) Στο ότι κάποια στοιχεία τεχνικής καλλιεργήθηκαν επί αιώνες και τελειοποιήθηκαν. Τέτοια είναι : 1. Ο στίχος που κυριαρχεί, είναι ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος. 2. Η επανάληψη, όπου το δεύτερο ημιστίχιο επαναλαμβάνει απλά (με συνώνυμες λέξεις) ή ενισχύει το πρώτο ημιστίχιο. 3. Η αντίθεση σε διάφορες μορφές, που πολλές φορές οι αντιθέσεις φτάνουν σε υπερβολές. 4. Η εμψυχωτική λειτουργία που ζωντανεύει τα πάντα. Στα δημοτικά τραγούδια δεν μιλούν μόνο τα ζώα, αλλά και τα πράγματα. 5. Η χρήση του άμεσου λόγου ή του διαλόγου που σπάει τη μονοτονία της αφήγησης ή της λυρικής περιγραφής και ενισχύει την παραστατικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται για το διάλογο πρόσωπο συμβατικό, το πιο συνηθισμένο είναι το πουλί. Τα δημοτικά τραγούδια χωρίζονται στις εξής κατηγορίες : 1) Ιστορικά : Είναι τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα απ τα οποία και εμπνέονται. 2) Κλέφτικα : Είναι τραγούδια που αναφέρονται στη ζωή και στη δράση των κλεφταρματολών είτε γενικά είτε συνήθως επώνυμα. 3) Ακριτικά : Είναι τραγούδια που εμπνέονται από τους ηρωικούς αγώνες των ακριτών. 4) Παραλογές : Παραλογές ή μπαλάντες λέγονται τα επικολυρικά αφηγηματικά τραγούδια που χουν δραματικό περιεχόμενο.

3 5 5) Ερωτικά : Είναι λυρικά τραγούδια, που λέγονται τα τραγούδια αγάπης, τα οποία εξυμνούν την ομορφιά και τον έρωτα. 6) Νυφιάτικα : Λέγονται και τραγούδια του γάμου. Έχουν περιεχόμενο ερωτικό και εξυμνούν το γαμπρό και τη νύφη ή συνδέονται με διάφορα έθιμα της γαμήλιας τελετής. 7) Νανουρίσματα : Λέγονται και ταχταρίσματα και είναι συνήθως αυτοσχέδια τραγούδια που τα φτιάχνουν και τα τραγουδούν οι μανάδες όταν κοιμίζουν ή όταν χορεύουν στα γόνατά τους τα μωρά τους. 8) Κάλαντα : Είναι τραγούδια που λένε τα παιδιά σε ορισμένες μέρες του χρόνου γιορτινές με την ευκαιρία διάφορων εορτών, περνώντας από σπίτι σε σπίτι και παίρνοντας το σχετικό φιλοδώρημα. 9) Της ξενιτιάς : Το θέμα της μετανάστευσης και του χωρισμού είναι παλιό και βασικό θέμα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πιο άγονων περιοχών της Ελλάδος, όπου οι κάτοικοι μη μπορώντας να ζήσουν αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Στα τραγούδια αυτά κυριαρχεί ο πόνος του χωρισμού, ο πόθος του γυρισμού, η πίκρα της προσμονής, η μοναξιά και η ερημιά του ξενιτεμένου κι όλα αυτά τονίζουν την αγάπη του τόπου, της πατρίδας, του σπιτιού, των συμπατριωτών. 10) Μοιρολόγια : Τα μοιρολόγια είναι θρηνητικά τραγούδια για αγαπημένους νεκρούς. Συχνά τα αυτοσχεδιάζουν γυναίκες μπροστά στο νεκρό. 11) Τραγούδια του Κάτω Κόσμου : Αυτά τα τραγούδια συνδέονται έμμεσα με τα μοιρολόγια, αλλά έχουν αλληγορική μορφή και βασίζονται στην προσωποποίηση του θανάτου. Ο κάτω κόσμος παρουσιάζεται εφιαλτικός, σκοτεινός, μαύρος. 12) Γνωμικά : Είναι μικρά τραγούδια ή δίστιχα με διδακτικό χαρακτήρα. 13) Εργατικά : Είναι λυρικά τραγούδια που οι δημιουργοί τους τα λένε την ώρα της δουλειάς για να γίνεται πιο ευχάριστη και λιγότερο κοπιαστική. 14) Περιγελαστικά : Είναι σατιρικά τραγούδια ή δίστιχα και έχουν περιεχόμενο σκωπτικό.

4 6 Παραλογές (Μπαλάντες) ΓΕΝΙΚΑ : Είναι πολύστιχα δημοτικά τραγούδια σε διηγηματική μορφή. Είναι επικολυρικά τραγούδια που οι ρίζες τους βρίσκονται στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας (1 ος αι. μ.χ.) όπου η τραγωδία, το ύψιστο αυτό δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος, είχε διασπασθεί στα μέρη που την απάρτισαν, τα άσματα και τους διάλογους. Έτσι οι υποκριτές παρίσταναν επιλεκτικά κάποια διαλογικά μέρη μόνο, ενώ άλλοι καλλίφωνοι τεχνίτες έψαλλαν κάποια ανεξάρτητα ασματικά μέρη. Τραγουδώ σημαίνει «ᾄδω τραγῳδίαν». Η λέξη παραλογή γίνεται με απλολογία απ την αρχαία λέξη «παρακαταλογή». Το περιεχόμενο των παραλογών στηρίζονται στις λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες ή είναι πλαστό. Τέτοια διηγηματικά τραγούδια είναι : του νεκρού αδερφού, του γεφυριού της Άρτας, της νύφης που κακοπάθησε κ.ά. Οι παραλογές είναι συμπυκνωμένες τραγωδίες και αναφέρονται στα πιο ευαίσθητα θέματα του ανθρώπινου βίου, την ερωτική δοκιμασία, τη συζυγική αγάπη, την αδελφική αγάπη, την τήρηση της υπόσχεσης κ.ά. Τα κύρια χαρακτηριστικά των τραγουδιών αυτών είναι η δύναμη της φαντασίας, η εκφραστική τόλμη, η γλωσσική ομορφιά, η συντομία της αφηγήσεως και η δραματικότητα. Η ομοιότητα των παραλογών με τα ακριτικά τραγούδια μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία απ τους Βυζαντινούς Έλληνες τον 9 ο ή 10 ο αιώνα μ.χ. Από εκεί διαδόθηκαν και αγαπήθηκαν σ όλη την Ελλάδα. Επίσης αυτά τα τραγούδια υπάρχουν και στους γειτονικούς Βαλκανικούς λαούς, όπως και στους λαούς της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

5 7 1. ΠΑΡΑΛΟΓΗ (ΜΠΑΛΑΝΤΑ) ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το τραγούδι αυτό ανήκει σ αυτές τις παραλογές που σχετίζονται με λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες και αποτελεί το πιο δυνατό ποιητικό δημιούργημα της ελληνικής δημοτικής ποίησης. Το τραγούδι το βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές (διαφορετικές δηλαδή μορφές που παίρνει το ίδιο τραγούδι στους διάφορους τόπους) στην Ελλάδα. Η υπόθεση του τραγουδιού είναι φανταστική και συνδέεται άμεσα με παλαιούς μύθους και ειδωλολατρικές δοξασίες που ύστερα από σκληρή πάλη με τη Χριστιανική πίστη κατόρθωσαν τελικά να επιβιώσουν. Τέτοιο μύθοι είναι πχ.: του Άδωνη, ο οποίος για ένα εξάμηνο έμενε στον Άδη και για έναν άλλο επανερχόταν στη ζωή κοντά στην προσφιλή του Αφροδίτη, ή της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης που την είχε αρπάξει ο Πλούτων, ο θεός του Κάτω Κόσμου, που την ήθελε για γυναίκα του. Τελικά όμως πείθεται και επιτρέπει στην Περσεφόνη να ανεβαίνει στον επάνω κόσμο και να ζει με τη μητέρα της για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Σ αυτήν την επιστροφή η Περσεφόνη είχε ως οδηγό τον Ερμή. Κοιτίδα αυτού του τραγουδιού θεωρούν οι μελετητές τη Μικρά Ασία και ανάγουν τη χρονολογία της δημιουργίας του στον 9 ο αιώνα και ακόμα παλαιότερα. Β. ΝΟΗΜΑ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ Το τραγούδι αναφέρεται σε μια μητέρα με εννιά γιους και μια κόρη, την Αρετή. Όταν ήρθαν προξενητές απ τη Βαβυλώνα για να ζητήσουν την Αρετή σε γάμο, σε οικογενειακό συμβούλιο που έγινε, αποφασίστηκε να τη δώσουν παρόλο που τα οχτώ αδέλφια διαφωνούσαν. Κυριάρχησε η άποψη του Κωνσταντή, του μικρότερου αδερφού, ο οποίος ορκίστηκε πως, αν έρθει θάνατος ή αρρώστια, θα πάει να φέρει την Αρετή από τα ξένα. Ύστερα από τον ξενιτεμό της Αρετής, ήρθαν στην οικογένεια άσχημα χρόνια, αφού και τα εννιά αδέρφια της πέθαναν. Και η μάνα μόνη έκλαιγε στο μνήμα του Κωνσταντή και τον καταριόταν πως δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Τότε με υπερφυσικό τρόπο ο Κωνσταντής σηκώθηκε από τον τάφο και πήγε στην Αρετή για να τη φέρει πίσω στη μάνα τους. Καθώς τα δύο αδέρφια γύρισαν στο σπίτι της μάνας καβάλα πάνω στο άλογο, τρεις φορές τα πουλιά εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το θέαμα, που περπατούσε δηλαδή η Αρετή με έναν πεθαμένο, τον Κωνσταντή. Μόλις έφτασαν στο σπίτι, ο Κωνσταντής γύρισε στον τάφο του, ενώ η Αρετή πήγε στη μητέρα της. Ευτυχισμένες οι δύο γυναίκες αγκαλιάστηκαν και πέθαναν μαζί. Γ. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ (Ερμηνεία λέξεων / φράσεων) Ήλιος δε σου την είδε : α) μεγάλη φροντίδα για την ασφάλεια και την τιμή της κόρης. β) φροντίδα για την ομορφιά της κόρης, η οποία, κατά τη λαϊκή αντίληψη, σχετίζεται με τη λευκότητα του δέρματος.

6 8 Προξενητάδες : Τα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη σύναψη μιας προξενιάς, ενός συνοικεσίου. είναι οι ειδικοί απεσταλμένοι που έρχονται για την επίτευξη ενός γάμου ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Βαβυλώνα : Πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ευφράτη, πρωτεύουσα της Βαβυλωνίας. Γνωστή έμεινε στην ιστορία για τον αμύθητο πλούτο της και για τους κρεμαστούς κήπους της, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κριτής : Είναι ο δικαστής, ο εγγυητής για την απονομή της δικαιοσύνης και για την τήρηση του δικαίου. Η φράση «βάζω τον ουρανό κριτή» σημαίνει βάζω εγγυητή το Θεό, ορκίζομαι,δηλαδή, στο όνομα του Θεού. ανέσπα τα μαλλιά της : Τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες εκδηλώνουν το μεγάλο πόνο τους, γνωστός ήδη από την αρχαιότητα. Τραβούσαν δηλαδή τα μαλλιά τους. Κατάρα : Μαγικός λόγος που συνοδεύεται συνήθως από χειρονομία. Εκτοξεύεται εναντίον κάποιου για να του συμβεί κάτι κακό. Κατά τη λαϊκή αντίληψη η κατάρα (όπως και η ευχή) των γονέων έχει μεγάλη δύναμη. Πουλιά : Τα πουλιά με την ανθρώπινη ομιλία είναι συμβατικά πρόσωπα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της δράσης ή για το διάλογο. 2. ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΤΡΙΚΗ : Ο στίχος του ποιήματος είναι ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, ανομοιοκατάληκτος και παροξύτονος με σταθερό χώρισμα στην όγδοη συλλαβή και τομές που δημιουργούν ρυθμικές ποικιλίες μέσα στο βασικό ιαμβικό ρυθμό. πχ. (στίχ. 9) α ημιστίχιο β ημιστίχιο Μάνα / μου, κι ας / τη δώ / σομε την Α / ρετή / στα ξέ / να. υ - υ - υ - υ - υ - υ - υ - υ Το χώρισμα του στίχου είναι μετά την όγδοη συλλαβή. Έτσι ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος χωρίζεται σε δύο ημιστίχια : ένα οκτασύλλαβο και ένα επτασύλλαβο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και χώρισμα λέμε τη μικρή παύση που δεν επηρεάζει το ρυθμό του στίχου. Η τομή του παραπάνω στίχου όμως, γίνεται μετά την τρίτη συλλαβή. Έτσι οι συλλαβές 1, 2, 3 (μάνα μου) διαβάζονται σαν δάκτυλος (-υυ), ενώ οι συλλαβές 4, 5, 6 (κι ας τη δώ-) διαβάζονται σαν ανάπαιστος (υυ-) κι έτσι ο στίχος ξαναβρίσκει το ρυθμό του. Η τομή δεν υπάρχει σε κάθε στίχο. Όπου υπάρχει όμως, δημιουργεί με την αλλαγή του τόνου ρυθμική ποικιλία που σπάζοντας το μονότονο ιαμβικό βάδισμα, δίνει στο στίχο ευλυγισία και χάρη. Ομοιοκαταληξία δεν υπάρχει στους στίχους του ποιήματος. 3. ΓΛΩΣΣΑ Η γλώσσα του ποιήματος είναι απλή δημοτική, φυσική, ανεπιτήδευτη, αληθινή χωρίς περιττά στολίδια και ψεύτικα παραγεμίσματα, εκφράζοντας με ειλικρίνεια τις συναισθηματικές καταστάσεις.

7 9 Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο λαϊκός δημιουργός για να εκφράσει αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις, είναι η αφήγηση και ο διάλογος. Η αφήγηση στους τρεις πρώτους στίχους παίρνει τη μορφή προσφωνήσεως και γίνεται σε δεύτερο πρόσωπο, ενώ απ τον στίχο 4 και κάτω γίνεται σε τρίτο πρόσωπο και φυσικά με αυτό επιδιώκεται να δείξει ότι είναι περισσότερο αντικειμενική. Όπου η ανάγκη της παραστατικότητας το επιτάσσει, η αφήγηση αποκτά νεύρο και κάνει περιγραφές με μοναδική καθαρότητα λόγου (πχ. στ. 4 5, 19 20, 21 23, 70 75) ή με τη βοήθεια τολμηρών μεταφορών δίνει εικόνες σπάνιας ομορφιάς, όπως είναι οι στίχοι Απ την άλλη ο διάλογος διακόπτει τη μονοτονία της αφήγησης, αφυπνίζει τον αναγνώστη, κάνει το λόγο άμεσο. Όταν η εξέλιξη του μύθου βρίσκεται σε αποφασιστικό σημείο, ο διάλογος οπλίζεται με επιχειρηματολογία και γίνεται μαχητικός, αλλά με ύφος πάντοτε ευπρεπές και εξωτερική συμμετρία, όπως στους στίχ Όταν ο μύθος άγεται σε αδιέξοδο και η ψυχική κατάσταση της ηρωίδας περισφίγγεται μέχρι συνθλίψεως, τότε ο διάλογος μετατρέπεται σε μικρό μονόλογο, λυγμό απελπισίας και αναθέματος (στ ). Και όταν πάλι ο μύθος αποκτά κινητικότητα, είτε στην περιοχή του λογικού είτε στην περιοχή του φανταστικού κόσμου, και τα πρόσωπα αγνοούν το ένα το άλλο, τότε ο διάλογος γίνεται αναγνωριστικός και κάποτε παίρνει μορφή κοφτερής στιχομυθίας (στ και 75 80). Οπωσδήποτε όμως και στα αφηγηματικά και τα διαλογικά μέρη ο λόγος είναι πυκνός και λιτός, οι λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, ο στίχος καλοδουλεμένος κυλάει ήρεμα με μέτρο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο, που τέμνεται στην 8η συλλαβή. Στη γλώσσα, γενικά, του ποιήματος βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου ξένα στοιχεία, ιδιωματισμοί και αρχαϊσμοί. 4. ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ (ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ) Στο ποίημα αυτό υπάρχει μια ποικιλία εκφραστικών μέσων : Οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού (1 3) αποτελούν προσφώνηση προς τη μάνα. Με αυτόν τον τρόπο η αφήγηση γίνεται περισσότερο άμεση και ανθρώπινη. Ο αφηγητής κερδίζει τη συμπάθεια των ακροατών του, αφού τα πρόσωπα της υπόθεσης παρουσιάζονται μπροστά τους όλο ζωντάνια και παραστατικότητα. Η αφήγηση γίνεται αντικειμενική, λοιπόν, και ακολουθεί στη συνέχεια μια εικόνα (στ. 4 5) η εικόνα της κόρης, που δέχεται τις φροντίδες της μητέρας της «στα σκοτεινά». Με αυτόν τον τρόπο τονίζεται η αγάπη της μάνας προς την κόρη, αλλά και η ομορφιά της κόρης. Επιπλέον, στους πρώτους στίχους δημιουργείται αισθητική αντίθεση, ανάμεσα στους εννιά γιούς και τη μια κόρη. Μια δεύτερη αντίθεση ακολουθεί λίγο μετά, όταν οι οχτώ αδελφοί, τα ονόματα των οποίων δε γνωστοποιούνται, είναι αντίθετοι με τις προτάσεις γάμου, ενώ ο ένας αδελφός, ο μόνος που ξέρουμε το όνομά του, ο Κωνσταντίνος, επιμένει να αφήσουν την αδελφή τους να παντρευτεί και να πάει στα ξένα. Στο διάλογο που ακολουθεί, η μάνα και ο Κωνσταντής αναπτύσσουν τα επιχειρήματα και τις σκέψεις τους. Έτσι, η σκηνή αποκτά ζωντάνια και παραστατικότητα, αφού οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται ολοζώντανοι μπροστά τους. Έχουμε επανάληψη του νοήματος των στίχων στους στίχους Το στοιχείο της επανάληψης είναι μια τεχνική συνηθισμένη στα δημοτικά τραγούδια, η οποία μας παραπέμπει στα ομηρικά έπη, όπου συναντιέται επίσης πολύ συχνά. Στους επόμενους στίχους, οι οποίοι αναφέρονται σε μετέπειτα εποχή, υπάρχει σχήμα πολυσύνδετο (και σαν κι εμπήκε και μήνες κι έπεσε, κι οι εννιά ). Ο λόγος γίνεται πιο παραστατικός με μια μεταφορά («μήνες οργισμένοι») και μια παρομοίωση

8 10 («σαν καλαμιά στον κάμπο»), η οποία σκοπό έχει να δείξει το μέγεθος της μοναξιάς στην οποία ζούσε η μάνα ύστερα απ το θάνατο των παιδιών της. Στους στ για την περιγραφή του θρήνου της μάνας χρησιμοποιείται χρόνος Παρατατικός, με αποτέλεσμα να αποκτά η εικόνα του θρήνου διάρκεια. Κατόπιν ακολουθεί ο μονόλογος της μάνας πάνω στο μνήμα του Κωνσταντή. Τα λόγια της αφήνουν κατάρες ενάντια στο γιο της, που δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις του. Όλα αυτά αποτελούν ένα ανακάλεμα του νεκρού. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο ο Κωνσταντής σηκώνεται απ τον τάφο του. Η εικόνα που ακολουθεί, είναι σπάνιας ομορφιάς : «κάνει το σύγνεφο άλογο και τ άστρο χαλινάρι, / και το φεγγάρι συντροφιά και πάει να της τη φέρει». Ο διάλογος που ακολουθεί ανάμεσα στον Κωνσταντή και την Αρετή διακόπτει τη μονοτονία της αφήγησης. Αμέσως μετά στις εικόνες που ακολουθούν, γίνεται έντονο το εξωλογικό στοιχείο. Στην στράτα τα πουλιά που μιλούν, είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο στα δημοτικά τραγούδια. Εδώ εκφράζουν την απορία και το θαυμασμό της φύσης μπροστά στην περίεργη εικόνα που παρουσιάζουν ένας νεκρός και μια ζωντανή πάνω σε ένα άλογο. Ακολουθεί ανάμεσα στην Αρετή και τον Κωνσταντή διάλογος, που τον προκαλούν τα σχόλια των πουλιών. Ο διάλογος αυτός επιβραδύνει την εξέλιξη της υπόθεσης με σκοπό να ενταθεί η αγωνία του ακροατή. Στην εικόνα της Αρετής και του Κωνσταντή πάνω στο άλογο (στ ) τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, είναι πολυποίκιλα. Τα πρώτα ερεθίσματα είναι ακουστικά τα πουλιά που μιλούν ανθρώπινα-, κατόπιν ακολουθούν ερεθίσματα της όσφρησης η Αρετή παρατηρεί ότι ο αδελφός της μυρίζει λιβάνι και, τέλος, τα ερεθίσματα γίνονται οπτικά η Αρετή παρατηρεί ότι ο αδελφός της έχει χάσει τη λεβεντιά του και την ομορφιά του. Αμέσως μετά ακολουθούν οπτικοακουστικά η εξαφάνιση του αδελφού, ο θόρυβος της πλάκας και η βουή του εδάφους- που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία, και αποκαλύπτουν στην Αρετή όλη την αλήθεια. Υπάρχει, λοιπόν, μια κλιμάκωση στα ερεθίσματα, στα αισθήματα της Αρετής και στο βαθμό που αυτή κατέχει την αλήθεια. Νέες εικόνες (στ ) παρουσιάζουν την ερημιά και την εγκατάλειψη. Οι κήποι είναι γυμνοί, τα δέντρα και τα φυτά μαραμένα. Η χορταριασμένη πόρτα είναι κλειστή και τα «κλειδιά παρμένα», ενώ τα παράθυρα παραμένουν σφιχτά μανταλωμένα. Το χτύπημα στην πόρτα κάνει τα παράθυρα να τρίζουν. Οι παραπάνω εικόνες είναι κυρίως οπτικές, ενώ η τελευταία ακουστική. Στο χτύπημα της Αρετής απαντά η μάνα με τρεις άστοχες υποθέσεις. Άστοχες γιατί δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Ύστερα όμως ακολουθεί η αποκάλυψη της αλήθειας και η αναγνώριση. Η δραματική ένταση ολοκληρώνεται με τρόπο λιτό. Τρία μόνο ρήματα χρειάζονται για να περιγράψουν μέσα σε ένα στίχο τη σκηνή της συνάντησης, με όλα τα συναισθήματα και τη συγκίνηση που αυτή προϋποθέτει, όπως επίσης και του θανάτου των δύο γυναικών : «Κατέβηκε, αγκαλιάστηκαν κι απέθαναν και οι δύο». Εδώ κάθε περιττολογία θα ήταν βλαπτική. 5. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μέσα στο τραγούδι περνούν βασικά θέματα ζωής, βασικές λαϊκές ιδέες και δοξασίες που διαμορφώνουν ανάλογες συναισθηματικές καταστάσεις. Στα θέματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη δομή και τους δεσμούς της οικογένειας, το γάμο και τη μοίρα της κόρης, την ξενιτιά, τη δύναμη του όρκου, το θάνατο, τη μεταβολή της τύχης : (Στ. 1 17) - Φαίνεται ότι η οικογένεια έχει χαρακτήρα πατριαρχικό. Κατ αρχήν, υπάρχει αυστηρή ιεραρχία κεφαλή της οικογένειας είναι ο πατέρας και όταν λείψει, τον αντικαθιστά η μητέρα, η οποία αποφασίζει σε όλα τα σοβαρά ζητήματα. σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων παίζει το

9 11 συμβούλιο των αδελφών, ενώ δεν έχουν καμιά συμμετοχή τα κορίτσια της οικογένειας, ακόμη και σε ζητήματα ζωτικής γι αυτά σημασίας. (Στ. 1 17) - Η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα μέλος που χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία και βοήθεια από τους υπόλοιπους. Της λείπει κάθε ανεξαρτησία και αυτενέργεια. Ο γάμος γίνεται με προξενιό. Στη λήψη της απόφασης δεν παίζει κανένα ρόλο η ίδια η γυναίκα. Κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν αν θα την παντρέψουν ή όχι. Εδώ την απόφαση θα πάρει η μητέρα, αφού ακούσει τις γνώμες των γιων της. (Στ. 6-11), - Η ξενιτιά είναι ένα στοιχείο που έχει σημαδέψει τη ζωή και τη σκέψη του Έλληνα απ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μάνα φοβάται να δώσει την κόρη της για γάμο στα ξένα, γιατί δε θέλει να την χάσει. Αντίθετα ο Κωνσταντής, σκεπτόμενος ψυχρά υπολογιστικά, θέλει να παντρέψει την αδελφή του, ώστε να έχει κάποιον που θα τον φιλοξενήσει, στα μακρινά ταξίδια που κάνει. Ο χαρακτήρας της ξενιτιάς είναι διπλός : ευλογία και κατάρα μαζί. (Στ ) - Ο όρκος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Κωνσταντής επικαλείται το θεό και τους αγίους και υπόσχεται πως, ό,τι κι αν συμβεί, αυτός θα φέρει την αδελφή του πίσω απ τα ξένα. Ο όρκος είναι βαρύς και δεν μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Έτσι, αν και νεκρός, ο Κωνσταντής σηκώνεται από τον τάφο και φέρνει την αδελφή του πίσω. Τα λόγια και οι υποσχέσεις είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα και δεν μπορούσε κανείς να τα παραβεί εύκολα. Έτσι ο όρκος γίνεται στοιχείο που οδηγεί σε παραπέρα εξέλιξη το μύθο, δίνοντάς του νέα ώθηση. (Στ : - Η μάνα κλαίει και μοιρολογεί πάνω στους τάφους των νεκρών Το ανακά- γιων της. Ιδιαίτερη όμως είναι η ένταση πάνω από τον τάφο του Κωνσταντή. λεσα του. Η μάνα τον καταριέται, γιατί ήταν αυτός που επέμενε να δώσει σε νεκρού) γάμο την Αρετή και του ζητά να πραγματοποιήσει το τάξιμο που έκανε. Του θυμίζει ότι είχε βάλει κριτή και μαρτύρους τους άγιους και τον ουρανό. Τα λόγια αυτά φέρνουν αποτέλεσμα. Η κατάρα της μάνας κάνει τη γη να ταραχτεί και ο Κωνσταντής σηκώνεται απ τον τάφο του. Γίνεται βρικόλακας και πηγαίνει να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Βέβαια, οι βρικόλακες βγαίνουν από τον τάφο για να προκαλέσουν συνήθως κακό, ενώ ο Κωνσταντής κάνει κάτι καλό επιθυμώντας να τηρήσει όσα υποσχέθηκε, πηγαίνει να φέρει την κόρη στη μητέρα. - Η μεταβολή της τύχης : είναι χαρακτηριστική η μεταβολή που πραγματοποιείται κατά την εξέλιξη του μύθου. Έτσι, ενώ στην αρχή βλέπουμε την εικόνα μιας δυνατής και ενωμένης οικογένειας, όσο ο μύθος εξελίσσεται, τα πράγματα αλλάζουν. Στην αρχή πεθαίνουν οι εννιά γιοι. Το αίσθημα που κυριαρχεί από κει και πέρα είναι η μελαγχολία, ο φόβος, και η αγωνία για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Η πρόσκαιρη χαρά της συνάντησης μάνας και κόρης απλώς επιτείνουν και κάνουν ακόμη πιο έντονο τον πόνο απ το θάνατό τους, που είναι ο τελικός νικητής. (Στ : - Στον αναγνώστη είναι ξεκάθαρο απ την αρχή ότι ο Κωνσταντής εί- Τραγική ναι ένας νεκρός που σηκώθηκε απ τον τάφο του, είναι βρικόλακας. Ό- ειρωνεία) : μως η Αρετή έχει άγνοια του γεγονότος. Βέβαια, όσα γίνονται την βάζουν σε υποψίες : ο ξαφνικός ερχομός του Κωνσταντή μέσα στη νύκτα, τα λόγια των πουλιών, το γεγονός ότι ο αδελφός της μυρίζει λιβάνι και ότι του έχουν πέσει τα μαλλιά και το μουστάκι του, όλα αυτά τα σημάδια κάνουν την Αρετή ν ανησυχεί, δίνοντας μια ατμόσφαιρα μυστηριακή σε όλο το ποίημα. Όμως η Αρετή δε μαθαίνει την αλήθεια παρά μόνο στο

10 12 τέλος, όταν φτάνει πια στην εκκλησιά και ο Κωνσταντής ξαναγυρίζει στη γη. 6. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ Η Δομή του ποιήματος είναι η εξής : 1. Προοίμιο (στ. 1-5) : Η Αρετή και η οικογένειά της. 2. Πλοκή (στ. 6-81) : α) Α Επεισόδιο (6 17) : ο ερχομός των προξενητάδων και το οικογενειακό συμβούλιο για το γάμο της Αρετής. β) Β Επεισόδιο (18 68) : Ο νεκρός αδερφός : 1η ενότητα (18 28) : Ο θάνατος των εννιά αδερφών και ο θρήνος της μάνας. 2η ενότητα (29-32) : Ο Κωνσταντής σηκώνεται απ τον τάφο. 3η ενότητα (33-41) : Η συνάντηση του Κωνσταντή και της Αρετής. 4η ενότητα (42-65) : Το ταξίδι της επιστροφής. 5η ενότητα (66-68) : Ο αδερφός εξαφανίζεται. γ) Γ Επεισόδιο (69-81) : Αναγνώριση Αρετής και μητέρας της. 3. Λύση (στ. 82) : Θάνατος μάνας κόρης. ΕΡΜΗΝΕΙΑ 1. Προοίμιο (1 5) : Ο ποιητής στον πρώτο στίχο παρουσιάζει με αριθμητικά στοιχεία μια οικογένεια. Μάνα, εννιά γιοι, μια κόρη. Πατέρας δεν υπάρχει, η οικογένεια είναι ορφανή. Ο στίχος αρχίζει με τη λέξη μάνα και τελειώνει με τη λέξη κόρη. Αυτές οι δύο έννοιες συνιστούν και τους δύο κύριους πόλους της πλοκής του ποιήματος. Η μάνα κυριαρχεί στον οικογενειακό κύκλο. Ο ρόλος της είναι μητρικός, αλλά και πατρικός μαζί. Μέλημά της ιδιαίτερο η κόρη. Στους επόμενους στίχους ο ποιητής περιγράφει τις επάλληλες προσπάθειες της μάνας να προστατεύσει την ασφάλεια, την τιμή και την ομορφιά της κόρης, που στη λαϊκή αντίληψη συμβολίζεται με το λευκό χρώμα του δέρματος. Δε δίνει κανένα σωματικό χαρακτηριστικό ούτε αναφέρει ρητά κάποια αρετή της. Κατορθώνει όμως να εμβάλλει στην ψυχή μας τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό στη μορφή και στο ήθος πρόσωπο, που είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει στην οικογένεια, ο θησαυρός της. Δύο επίθετα το δηλώνουν : «μονάκριβη πολυαγαπημένη». 2. Πλοκή : α) Α Επεισόδιο (6-17): Την ειδυλλιακή ευτυχία ταράζουν οι προξενητάδες που έρχονται από τη Βαβυλώνα (για το λαό πρόκειται για χώρα πόλη μυθικά μακρινή και μυθικά πλούσια) να ζητήσουν σε γάμο την Αρετή. Ακολουθεί το οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο όμως παρουσιάζεται μια διχογνωμία. Οι οχτώ αδερφοί δε θέλουν να δώσουν την Αρετή και μόνο ο Κωνσταντίνος θέλει. Ο Κωνσταντίνος ορκίζεται ότι σε μια τέτοια στιγμή αυτός θα πάει και θα φέρει την Αρετή κοντά της. Έτσι η γνώμη του Κωνσταντίνου επικράτησε.

11 13 β) Β Επεισόδιο : 1η ενότητα (18-28) Έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος. Στην οικογένεια έπεσε θανατικό, τα εννιά αδέρφια πέθαναν, η μάνα έμεινε μοναχή και η κόρη της, η Αρετή, λείπει μακριά παντρεμένη στα ξένα. Η χαροκαμένη μάνα θρηνεί τα παιδιά της από μνήμα σε μνήμα. Στο μνήμα του Κωνσταντίνου όμως, που είναι ο υπεύθυνος για την απομάκρυνση της Αρετής, οδύρεται, μαλλιοτραβιέται, τον αναθεματίζει και του θυμίζει τον όρκο του αξιώνοντας την εκπλήρωσή του. 2η ενότητα (29-32) Εδώ έχουμε το αποτέλεσμα της μητρικής κατάρας, την νεκρανάσταση δηλαδή του Κωνσταντίνου για την πραγματοποίηση του όρκου. Αφού, λοιπόν, σηκώνεται ο Κωνσταντής απ τον τάφο, πηγαίνει και βρίσκει την αδερφή του στα ξένα. 3η ενότητα (33-41) Ο Κωνσταντίνος συναντάει την Αρετή νύχτα, γεγονός που παραξενεύει την Αρετή. Της ζητάει να τον ακολουθήσει, για να πάνε στη μάνα τους χωρίς να δίνει απάντηση στις ερωτήσεις της. Την ανεβάζει στο άλογό του και ξεκινούν. 4η ενότητα (42-65) Καθώς τα δύο αδέλφια γυρίζουν στο σπίτι της μάνας, τρεις φορές ακούν τα πουλιά να συζητούν μεταξύ τους με ανθρώπινη φωνή και να σχολιάζουν το θέαμα που βλέπουν, έναν πεθαμένο και μια ζωντανή καβάλα στο ίδιο άλογο. Η εικόνα αυτή προκαλεί δέος στα πουλιά, που τη συζήτησή τους την ακούει η Αρετή. Τρεις φορές προσπαθεί η γυναίκα ρωτώντας τον αδερφό της να μάθει τι συμβαίνει, όμως και τις τρεις ο Κωνσταντής την παραπλανεί, της απαντάει αόριστα προτρέποντάς την να μη δίνει σημασία στα λόγια των πουλιών. Όμως, η Αρετή υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει και φοβάται. Ιδιαίτερα την ανησυχεί η μυρωδιά από λιβάνι του αδερφού της και το ότι έχουν πέσει τα μαλλιά του και το μουστάκι του. Ο διάλογος ανάμεσα στα πουλιά, την Αρετή και τον Κωνσταντίνο συνεχίζεται χωρίς να αποκαλύπτεται η αλήθεια, γιατί ο Κωνσταντίνος βρίσκει διάφορες εύλογες απαντήσεις. 5η ενότητα (66-68) Μόλις τα αδέρφια, ο Κωνσταντής και η Αρετή, φτάνουν μπροστά στην εκκλησία, ο Κωνσταντής χάνεται μπροστά απ την Αρετή, η οποία ακούει την ταφόπλακα να βροντά και το χώμα να βουίζει. Ο αδερφός της ξαναγύρισε στη γη. Έτσι η Αρετή μαθαίνει την αλήθεια. γ) Γ επεισόδιο : (69 81) : Απ την εκκλησία η Αρετή πηγαίνει στο σπίτι μοναχή της. Εκεί συναντά μια εικόνα ερήμωσης. Στον κήπο της δεν ανθίζουν πια λουλούδια και τα δέντρα έχουν ξεραθεί. Τα χορτάρια στην πόρτα φανερώνουν το μέγεθος της εγκατάλειψης. Η Αρετή χτυπά την πόρτα κι από μέσα ακούγεται η φωνή της μάνας. Μια νέα αποκάλυψη γίνεται : η Αρετή μαθαίνει πως

12 14 όλα τα αδέλφια έχουν πεθάνει. Η Αρετή αναγγέλλει την παρουσία της και γίνεται η αναγνώριση. Λύση (82 στ.) : Μετά την αναγνώριση, η πόρτα ανοίγει και παρακολουθούμε την υπέρτατη χαρά του εναγκαλισμού, μια κορυφαία στιγμή ευτυχίας που τη σφραγίζει ο θάνατος. Αυτός έχει τον τελευταίο λόγο. Οι δύο γυναίκες πεθαίνουν αγκαλιασμένες. Γενικότερα, αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα σ όλο το ποίημα υπάρχει μια διαπλοκή πραγματικού και φανταστικού στοιχείου, η οποία γίνεται με τη σύμπραξη των δύο δυνάμεων : α) του όρκου και β) της κατάρας. Έως το στίχο 28 τα πάντα είναι πραγματικά. ό,τι βλέπουμε και ό,τι ακούμε είναι λογικό. Απ το στίχο 30 και μέχρι το στίχο 68 εισβάλλει το φανταστικό, το εξωλογικό στοιχείο. Χαρακτηριστικό όμως εδώ είναι ότι το σκηνικό του μύθου εξακολουθεί να είναι στημένο στον υπαρκτό κόσμο. Δεν έχουμε μετάβαση,δηλαδή, στον κόσμο του φανταστικού. Επίσης το γραμμολογικό είδος, στο οποίο ανήκει το ποίημα του νεκρού αδερφού, είναι η παραλογή. Αυτό εξάγεται από τα εξής ιδιαίτερα στοιχεία του : α) Παρουσιάζει ένα θέμα με υλικό προερχόμενο απ την περιοχή του λογικού κόσμου, αλλά και του εξωλογικού (δηλαδή έξω, πέρα απ την λογική) : παραδόσεις θρύλοι λαϊκές δοξασίες. β) Η επεξεργασία του θέματος έχει δραματικότητα. γ) Τα πρόσωπα που μετέχουν δεν είναι ηρωικά, αλλά είναι κοινοί άνθρωποι. δ) Τα λογοτεχνικά μέσα είναι η αφήγηση και ο άφθονος διάλογος σε σημείο που να νομίζει κανείς ότι παρακολουθεί θεατρική παράσταση. ε) Ο ποιητής αποφεύγει με επιμέλεια να δηλώσει τα συναισθήματά του. στ) Ο ρυθμός εξέλιξης του θέματος είναι γοργός και ανάλογη η έκβαση του ποιήματος. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1. Ποιες σκέψεις και διαθέσεις σάς υποβάλλουν οι επτά πρώτοι στίχοι ; 2. Τι φανερώνει η συζήτηση στο οικογενειακό συμβούλιο (α) για τον τύπο της οικογένειας και (β) για τις αντιλήψεις των μελών της οικογένειας ; 3. Ποιος είναι ο ρόλος του όρκου μέσα στο τραγούδι ; 4. Ποια σημάδια βοηθούν την Αρετή να συνειδητοποιήσει σταδιακά ότι ο αδελφός της είναι πεθαμένος ; 5. Το τραγούδι κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους. τον κόσμο του πραγματικού και τον κόσμο του φανταστικού. Να βρείτε πώς συνυφαίνονται οι δύο αυτοί κόσμοι, αφού επισημάνετε τα σχετικά χωρία. 6. Από τα στοιχεία του τραγουδιού να βρείτε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των παραλογών, ως προς το θέμα και τη μορφολογία. 7. Ο τρόπος που καλούσαν το νεκρό να βγει απ τον τάφο, για να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση, είναι γνωστός ως «ανακάλεμα». Διαβάστε από τη μετάφραση του Ι. Γρύπαρη τους στίχους του Αισχύλου (Πέρσες : ). Βρίσκετε ομοιότητες με τους στίχους του τραγουδιού μας ;

13 15 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Στους επτά πρώτους στίχους βρίσκουμε στοιχεία για τη δομή της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας. Κυρίαρχη είναι η θέση του πατέρα, του αρχηγού της οικογένειας, που, όταν λείψει, αναπληρώνεται απ τη μητέρα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της οικογένειας, είναι η ύπαρξη πολλών παιδιών με ιδιαίτερη προτίμηση στα αρσενικά. Τέλος, στους πρώτους στίχους υπάρχουν στοιχεία για τη θέση της γυναίκας. Η κόρη μεγαλώνει μακριά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα είναι το αδύνατο μέλος της οικογένειας και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία. Δεν της πέφτει λόγος ούτε καν για το ζήτημα του γάμου της γι αυτήν θα αποφασίσει το οικογενειακό συμβούλιο. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν φανερό ότι στις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που γράφτηκε το τραγούδι, η θέση της γυναίκας ήταν κατώτερη απ τη θέση του άντρα. Εκτός απ τις παραπάνω σκέψεις, οι στίχοι αυτοί μας δημιουργούν αισθήματα θαυμασμού και συμπάθειας για τη σχέση μάνας και κόρης. Το β πρόσωπο στους τρεις πρώτους στίχους δημιουργεί αμεσότητα και υπάρχει διάχυτο ένα αίσθημα οικογενειακής ευτυχίας και δύναμης. 2. α) Απ το οικογενειακό συμβούλιο φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με οικογένεια πατριαρχικού τύπου. Βέβαια, η συζήτηση για τα προβλήματα που εμφανίζονται, γίνεται δημοκρατικά, όμως δεν έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας την ίδια επιρροή. Παρόλο που ο Κωνσταντής μειοψηφεί, τελικά περνά η δική του άποψη. Ακόμη, η οικογένεια έχει αυστηρά ιεραρχημένη δομή στην κεφαλή της οικογενείας βρίσκεται η μητέρα, ενώ δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα στην κόρη. β) Ο Κωνσταντής σκέφτεται ότι, όταν παντρέψουν την Αρετή, θ αποκτήσει ένα δικό του άνθρωπο στα ξένα. Απ τα λόγια αυτά φαίνεται ότι ταξιδεύει συχνά. Αντίθετα, η μάνα βλέπει την κόρη σαν «αποκούμπι», σαν ένα στήριγμα, αν έρθουν δύσκολες μέρες. Έτσι ο καθένας παίρνει στο ζήτημα του γάμου της Αρετής, θέση ανάλογη με τις επιθυμίες του και τα συμφέροντά του. 3. Ο όρκος που δίνει ο Κωνσταντής, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Κατ αρχήν, με τον όρκο πείθεται η μάνα να αφήσει την Αρετή να παντρευτεί και να φύγει στα ξένα, μακριά της. Ακόμη, η ανάγκη να εκπληρωθεί η υπόσχεση που έδωσε ο Κωνσταντής, προκαλεί το θρήνο και τις κατάρες της μάνας στον τάφο του και αυτές με τη σειρά τους οδηγούν στο βρικολάκιασμα του Κωνσταντή, που φέρνει την Αρετή πίσω. 4. Τα σημάδια που κάνουν την Αρετή να καταλάβει ότι ο αδερφός είναι πεθαμένος είναι απανωτά : α) τα λόγια των πουλιών β) η μυρωδιά από λιβάνι που έχει ο νεκρός, γ) το ότι ο Κωνσταντής έχει χάσει την ομορφιά και τη λεβεντιά του, τα μαλλιά και το μουστάκι του, δ) ο τρόπος που ο νεκρός εξαφανίζεται, μπροστά στην εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται ο θόρυβος της ταφόπλακας και το βουητό του χώματος. 5. Στον κόσμο του πραγματικού το τραγούδι κινείται ως το στίχο 28. Με την ανάσταση του πεθαμένου περνάει στον κόσμο του φανταστικού. Αυτό το πέρασμα διαρκεί στο τραγούδι ως το στίχο 68. Στη συνέχεια και ως το τέλος, η κίνηση του τραγουδιού γίνεται και πάλι στην περιοχή του πραγματικού. Στη λαϊκή αντίληψη οι δυο κόσμοι είναι συνυφασμένοι, όπως συμβαίνει και στα παιδιά. Τα στοιχεία που συνυφαίνουν εδώ τους δύο κόσμους είναι: α) ο ιερός όρκος του Κωνσταντίνου («Βάλλω τον ουρανό κριτή και τους άγιους μαρτύρους»), β) το οργισμένο ανακάλεμα της μάνας, («Ανάθεμά σε, Κωνσταντή ), γ) αλλά συγκεκριμένα στοιχεία του πραγματικού που χρησιμοποιούνται μεταφορικά για φανταστική λειτουργία όπως : «Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ άστρο χαλινάρι και το φεγγάρι συντροφιά» και τα πουλιά που κελαηδούσαν με ανθρώπινη ομιλία και διαλαλούσαν το υπερφυσικό γεγονός

14 16 και δ) οι παραπλανητικές απαντήσεις του Κωνσταντίνου που επικαλούνται την πραγματικότητα («Απρίλης είναι και λαλούν εθύμιασέ μας ο παπάς έχω καιρό π αρρώστησα») για να κρύψουν τη φανταστική αλήθεια. 6. Ως προς το θέμα : Βλέπουμε ότι υπάρχει κι εδώ, όπως και σε όλες τις παραλογές μια ιστορία με δραματικό περιεχόμενο μέσα στην οποία περιέχονται λαϊκές δοξασίες και διασώζονται μύθοι απ την αρχαιότητα. Αυτά όλα συνυφαίνονται με μια συγκεκριμένη λαϊκή κοινωνική πραγματικότητα. Ως προς τη μορφολογία : Βλέπουμε την αφήγηση (οι παραλογές είναι αφηγηματικά τραγούδια), την πύκνωση της δράσης ώστε το τραγούδι να μοιάζει σαν ποιητική περίληψη παραμυθιού ή τραγωδίας και τη θεατρικότητα που αφενός θυμίζει τη θεατρική προέλευση των παραλογών, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα για θεατρικές διασκευές, που έγιναν πράγματι. Ο Βουρκόλακας του Α. Εφταλιώτη, ο Βρικόλακας του Φ. Πολίτη, ο όρκος του πεθαμένου του Ζαχ. Παπαντωνίου είναι οι πιο γνωστές θεατρικές διασκευές. Τα άλλα μορφολογικά στοιχεία που είναι λίγο πολύ κοινά σε όλα τα δημοτικά τραγούδια, δεν τα αναφέρουμε. 7. ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΠΕΡΣΕΣ» Β ΣΤΑΣΙΜΟ Σεβαστή βασίλισσα των Περσών στέλνε λοιπόν και συ τις χοές σου στα βασίλεια του Άδη κάτω απ τη γη κι εμείς θα ζητήσουμε με ύμνους από τους Θεούς του κάτω κόσμου να σταθούν βοηθοί μας. Μακάριοι εσείς θεοί του κάτω κόσμου Γη και Ερμεία, και συ βασιλιά των νεκρών, ανεβάστε ξανά την ψυχή του στο φως γιατί αυτός, που ξέρει απ όλους καλύτερα, μπορεί να βρει στα βάσανά μας γιατρικό, αυτός μόνο το τέλος μπορεί να μας πει. Άραγε με ακούει ο μακαρισμένος ο ισόθεος βασιλιάς που σε γλώσσα γνώριμη, περσική τον φωνάζω με κλάματα και μοιρολόγια και με θλιβερά ξεφωνητά ; Όσο μπορώ ψηλότερα θα διαλαλήσω τη μαύρη συμφορά που μας βρήκε. Άραγε μ ακούει βαθιά μες απ τον τάφο του ;

15 17 Αλλά εσύ, Γη, και σεις οι άλλοι άρχοντες των νεκρών, αφήστε από τα βασίλειά σας ν ανεβεί στο φως η μακαρισμένη, περήφανη ψυχή ο Θεός των Περσών που γεννήθηκε στα Σούσα. Στείλτε τον επάνω αυτόν που όμοιό του ως τώρα δεν έχει σκεπάσει το χώμα της Περσίας. Πόσο πολύ αγαπητός είναι ο άντρας πόσο πολύ αγαπητός κι ο τάφος που σκεπάζει μια τόσο αγαπημένη ψυχή. Αιδωνέα, στείλε τον ν ανεβεί σε μας στείλε τον έξω στο φως, Αιδωνέα, το Δαρείο, τον ασύγκριτο βασιλιά μας. Γιατί εκείνος ποτέ του δεν επήγαινε να καταστρέψει το στρατό του σε άδικες πολεμικές συγκρούσεις. σοφία του Θεού τον έλεγαν οι Πέρσες και ήταν σοφία τον Θεού στ αλήθεια και πάντα κυβερνούσε άξια το λαό του. Βασιλιά μας, έλα παλιέ μου βασιλιά έλα και φανερώσου εδώ επάνω στην κορφή του τάφου σου σήκωσε τ όμορφο σαντάλι του ποδιού σου ως εδώ πάνω να λάμψει ξανά μπροστά στα μάτια μας το στέμμα σου, πατέραφανερώσου, καλέ μας βασιλιά. Έλα και φανερώσου για ν ακούσεις καινούριες κι ανήκουστες συμφορές αφέντη του αφέντη βασιλιά μας μαυρίλα πλάκωσε τριγύρω μας σα σύννεφο θανάτου

16 18 γιατί όλοι οι νέοι του τόπου μας πάνε, χάθηκαν πια, πατέρα. Φανερώσου, καλέ μας βασιλιά. Αχ, αλίμονο σε μένα, αλίμονό μου εσύ που όλοι οι λαοί σου θρήνησαν το χαμό σου πες μου, αφέντη, τι είναι αυτή η διπλή συμφορά που μας βρήκε ; Πάει ο στρατός μας χάθηκε πάνε χάθηκαν τα γερά καράβια μας συντρίμμια, όλα συντρίμμια! Τα δύο αποσπάσματα, ο θρήνος της μάνας πάνω στον τάφο και το απόσπασμα απ τους Πέρσες του Αισχύλου, είναι «ανακαλέματα», αφού και στις δύο περιπτώσεις οι νεκροί καλούνται να βγουν απ τον τάφο για να βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Όπως η μάνα καλεί το γιο της να τηρήσει τον όρκο του, έτσι και ο χορός των Περσών γερόντων, ύστερα από τη συντριβή του Ξέρξη στη Σαλαμίνα, καλεί το πνεύμα του νεκρού βασιλιά Δαρείου, για να τους βοηθήσει να βγουν απ τη δύσκολη κατάσταση. Βέβαια, ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις υπάρχει και μια διαφορά οι Πέρσες παρακαλούν τον πεθαμένο βασιλιά να σηκωθεί και να τους βοηθήσει, ενώ η μάνα της παραλογής μας καταριέται τον πεθαμένο γιο της, γιατί δεν τήρησε τον όρκο του, και απαιτεί να πραγματοποιήσει το τάξιμό του. Κατά τ άλλα όμως, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ανακάλεμα ενός νεκρού, γεγονός που δείχνει ότι την ιδέα ο Αισχύλος την πήρε απ τα δημοτικά τραγούδια της εποχής του. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «Πέρσες» του Αισχύλου : δες παραπάνω).

17 19 8. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Α) Ερωτήσεις της μορφής ΣΩΣΤΟ - ΛΑΘΟΣ 1. Με τις κατάρες ζητούμε να έρθει σε κάποιον ένα μεγάλο κακό. Η κατάρα της μάνας για τον Κωνσταντή. α) είναι ανεδαφική, αφού δεν μπορεί να τον βρει μεγαλύτερο κακό από το θάνατο. β) έχει νόημα, αφού σύμφωνα με τις λαϊκές αντιλήψεις, επηρεα- σμένες από τις θρησκευτικές, η ζωή συνεχίζεται και μετά το σωματικό θάνατο. γ) είναι στοιχείο τεχνικής απαραίτητο για την προώθηση της υπό- θεσης. δ) είναι άστοχη, επειδή ο Κωνσταντής είναι νεκρός, βρίσκεται δη- λαδή στην ανυπαρξία, και δεν μπορεί να του συμβεί ούτε καλό ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ούτε κακό. Να σημειώσετε Χ στο ένα απ τα δύο τετραγωνάκια κάθε ζεύγους, φροντίζοντας να συμφωνεί η απάντησή σας στα στοιχεία α, β, γ, δ με τις αντιλήψεις της εποχής του τραγουδιού. 2. Η επιβράδυνση που παρατηρείται στους στίχους ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ α) γίνεται για λόγους πρακτικούς, για να καλυφθεί δηλαδή το χρονικό διάστημα που απαιτεί το ταξίδι. β) είναι ένας τρόπος για να γίνει πιο μακρόσυρτο το τραγούδι και να καλύπτει έτσι περισσότερο χρόνο απασχόλησης των ακροατών. γ) είναι στοιχείο του λαϊκού αφηγηματικού λόγου, ο οποίος άλλοτε συμπυκνώνει και άλλοτε επιμηκύνει τη δράση. δ) αποτελεί αδυναμία του τραγουδιού. ε) είναι στοιχείο αφηγηματικής οικονομίας, έχει δηλαδή στόχο να παρατείνει την αγωνία και να εντείνει το ενδιαφέρον του ακροατή. Να σημειώσετε Χ στο ένα απ τα δύο τετραγωνάκια κάθε ζεύγους, κατά την κρίση σας. 3. Ο θάνατος μάνας και κόρης μπορεί να δικαιολογηθεί είτε λογικά είτε ποιητικά. Ποιες από τις παρακάτω εκδοχές θεωρείτε πιθανές και ποιες όχι ; Να σημειώσετε Χ στο ένα από τα δύο τετραγωνάκια κάθε ζεύγους, κατά την κρίση σας :

18 20 ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ α) Ο θάνατος της Αρετής δικαιολογείται ποιητικά : δε θα είχε κανένα νόημα να απομείνει στη ζωή, μόνη αυτή από τα έντεκα μέλη της οικογένειας. β) Ο θάνατος της Αρετής δικαιολογείται λογικά, γιατί αυτή δεν άντεξε τις αλλεπάλληλες συγκινήσεις λόγω της ευαίσθητης ψυχής της. γ) Ο θάνατος της μάνας δικαιολογείται λογικά, αφού λόγω της ηλικίας της δεν μπορούσε εύκολα να αντέξει τις δυνατές συγκινήσεις. δ) Ο θάνατος της μάνας δικαιολογείται λογικά αλλά και ποιητικά, γιατί δε θα είχε νόημα να μείνει μόνη της και πάλι, αφού είχε εκπληρωθεί η επιθυμία της να δει την Αρετή και η Αρετή θα ξαναγύριζε με κάποιον τρόπο στο δικό της σπιτικό. ε) Ο θάνατος της μάνας δικαιολογείται όχι μόνο λογικά αλλά και ποιητικά, γιατί με την εκπλήρωση του όρκου και τον ερχομό της Αρετής ολοκληρώθηκε ο κύκλος της περιπέτειας της ζωής της. στ) Ο θάνατος και των δύο γυναικών, δικαιολογείται και λογικά και ποιητικά. 4. Να σημειώσετε Χ στο ένα από τα δύο τετραγωνάκια κάθε ζεύγους, κατά την κρίση σας: ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ α) Η φράση «κι ο ήλιος δε σου την είδε» (στ. 3) σημαίνει ότι την Αρετή την έκρυβαν από τον κόσμο. β) Στο θέαμα του γάμου της η Αρετή δεν έχει άποψη. γ) Η φράση «Βάλλω τον ουρανό κριτή» (στ. 15) σημαίνει «ορκίζομαι στο Θεό». δ) Ο όρκος του Κωνσταντή επηρεάζει τη μάνα στην απόφασή της για το γάμο της κόρης της. ε) Με τη φράση «Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ άστρο χαλινάρι» (στ. 31) παριστάνεται μια εικόνα ρεαλιστική. στ) Το ταξίδι του Κωνσταντή προς την Αρετή δίνεται συνοπτικά. ζ) Τα πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά είναι συνηθισμένο μοτίβο στα δημοτικά τραγούδια.

19 21 Β) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στο οικογενειακό συμβούλιο πρόκειται να ληφθεί μια σοβαρότατη απόφαση για το μέλλον της Αρετής. Ωστόσο, την ίδια την υποψήφια νύφη δεν τη ρωτάει κανένας. Αυτό συμβαίνει, επειδή η Αρετή: α) είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να έχει σωστή γνώμη. β) μεγάλωσε απομονωμένη στο σπίτι, δεν ξέρει καλά τον κόσμο και επομένως δεν μπορεί να έχει σημασία η γνώμη μιας κοπέλας άπειρης. γ) είναι γυναίκα και μάλιστα ανύπαντρη. Επομένως, δεν έχει λόγο στις μεγάλες οικογενειακές αποφάσεις, για τις οποίες αρμόδιοι είναι κυρίως οι άντρες. δ) δεν μπορεί να έχει η ίδια γνώμη ούτε δυνατότητα επιλογής, αφού δε βλέπουμε να εμφανίζεται ο υποψήφιος γαμπρός. Να υπογραμμίσετε την αιτιολόγηση που θεωρείτε ορθή. 2. Η μάνα δε θρηνεί για το θάνατο του γιου της Κωνσταντή απεναντίας καταριέται το νεκρό παιδί της! Έτσι, η κατάρα: α) έρχεται ως φυσική μετάθεση της ευθύνης, που την υπαγορεύει ο μεγάλος πόνος. β) είναι ακόμα μια εκδήλωση εγωκεντρισμού. γ) λειτουργεί ποιητικά : είναι χρήσιμη για την οικονομία του τραγουδιού. Να υπογραμμίσετε την ερμηνεία που θεωρείτε ορθή. 3. Δεν παρουσιάζονται στο τραγούδι τα μοιρολόγια της μάνας στους τάφους των άλλων γιων της παρά μόνο το μοιρολόι κατάρα στον τάφο του Κωνσταντή. Αυτό γίνεται επειδή: α) σ ένα δημοτικό τραγούδι επιλέγονται και δίνονται μόνο τα στοιχεία που έχουν σχέση με το κεντρικό θέμα του. β) η μητέρα έχει χάσει τα λογικά της από τη μεγάλη συμφορά που την έχει βρει. γ) ο Κωνσταντής ήταν ο υπεύθυνος για την απουσία της ζωντανής Αρετής, της οποίας η παρουσία θα ήταν παρηγοριά για τη χαροκαμένη μάνα. Να υπογραμμίσετε την αιτιολόγηση που θεωρείτε λανθασμένη. 4. Η προσωρινή μετάβαση του νεκρού Κωνσταντή στον κόσμο των ζωντανών δείχνει ότι : α) έπιασε η κατάρα της μάνας του. β) θα εκπληρωθεί ο όρκος του ίδιου. Να υπογραμμίσετε τη θέση που θεωρείτε ορθή. 5. Ως προς τον όρκο και την κατάρα : α) Ο όρκος του Κωνσταντή έπεισε τη μάνα Η κατάρα της μάνας θύμισε στο νεκρό Κωνσταντή την υπόσχεσή του. β) Ο όρκος του Κωνσταντή τελικά εκπληρώθηκε Η κατάρα της μάνας πραγματοποιήθηκε και τον Κωνσταντή τον βρήκε μεγάλο κακό. γ) Ο Κωνσταντής τελικά δεν τήρησε τον όρκο του Η κατάρα της μάνας δεν πραγματοποιήθηκε και ο Κωνσταντής δεν έπαθε μεγάλο κακό.

20 22 δ) Ο όρκος του Κωνσταντή έπεισε τη μάνα Η κατάρα της μάνας έπιασε, αφού ο Κωνσταντής πέθανε. Να υπογραμμίσετε την ερμηνεία που θεωρείτε ορθή και στα δύο σκέλη της. 6. Η Αρετή, όταν αντίκρισε τον Κωνσταντή, δεν κατάλαβε ότι ήταν βρικόλακας. Αυτό σημαίνει ότι : α) ο Κωνσταντής ήταν όμοιος με ζωντανό άνθρωπο και ξεγέλασε την Αρετή. β) ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσε να τον διακρίνει. γ) ο Κωνσταντής έκρυβε το πρόσωπό του δ) έχουμε να κάνουμε με ένα εξωλογικό στοιχείο του τραγουδιού, που βοηθάει στην οικονομία του έργου. Να υπογραμμίσετε την ερμηνεία που θεωρείτε ορθή. 7. Η Αρετή, βεβαιώθηκε οριστικά ότι ο Κωνσταντής ήταν νεκρός, μετά την απομάκρυνσή του, επειδή α) έπρεπε η Αρετή να πάει χωρίς καθυστερήσεις στο πατρικό της, για να προλάβει ζωντανή τη μάνα της, β) αυτό υπαγορεύει η τεχνική του τραγουδιού : αποφεύγονται έτσι ερωτήσεις, εξηγήσεις και άλλα περιττά για την πλοκή. Να υπογραμμίσετε την αιτιολόγηση που θεωρείτε ορθή. 8. Η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη, από την ευτυχία, στη δυστυχία (και το αντίθετο), ονομάζεται : α) τραγική ειρωνεία, β) ανακάλεμα, γ) περιπέτεια, δ) δραματικότητα, ε) εναλλαγή εικόνων. Να υπογραμμίσετε τον κατάλληλο όρο. Γ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΖΕΥΞΗΣ (Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ) 1. Σε κάθε μια από τις φράσεις της Α στήλης να αποδώσετε ένα χαρακτηρισμό της Β στήλης σημειώνοντας έναν από τους αριθμούς (1, 2, ) στο αριστερό μέρος κάθε φράσης. Α Β α) στίχ. 6. Προξενητάδες ήρθανε από τη Βαβυλώνα, να 1. αναγνώριση πάρουνε την Αρετή πολύ μακριά στα ξένα. β) στίχ. 12. Φρόνιμος είσαι, Κωνσταντή, μ άσκημα 2. αντίθεση απιλογήθης. γ) στίχ. 17. αν τύχει πίκρα γη χαρά, εγώ να σου τη φέρω. 3. αφήγηση δ) στίχ. 21. βρέθηκε η μάνα μοναχή σαν καλαμιά στον 4. λύση κάμπο. ε) στίχ. 19. κι εμπήκε χρόνος δίσεχτος και μήνες οργισμένοι κι έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν. 5. παρομοίωση

21 23 στ) στίχ. 31. Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ άστρο χαλινάρι. 6. περιγραφή ζ) στίχ. 43. δεν κιλαηδούσαν σαν πουλιά, μήτε σαν 7. περιπέτεια χελιδόνια. η) στίχ. 70. Βλέπει τους κήπους της γυμνούς, τα δέντρα 8. προοικονομία μαραμένα βλέπει τον μπάλσαμο ξερό, το καρυοφύλλι μαύρο θ) στίχ. 81. Άνοιξε, μάνα μου, άνοιξε, κι εγώ είμαι η Αρετή σου. ι) στίχ. 82. Κατέβηκε, αγκαλιάστηκαν κι απέθαναν κι οι δύο. 9. τυπικοί στίχοι 10. υπερφυσικό στοιχείο 2. Να συμπληρώσετε τα κενά. α) Τα κορίτσια εκείνη την εποχή παντρεύονταν με β) Στο σημείο στο οποίο τα πουλιά καταλαβαίνουν ότι ο Κωνσταντής είναι πεθαμένος, ενώ η Αρετή δεν το αντιλαμβάνεται έχουμε..... γ) Βλέποντας τα πουλιά έναν πεθαμένο με μια ζωντανή νιώθουν δ) Ο διάλογος δίνει στο τραγούδι. ε) Ο τρόπος με τον οποίο καλούσαν το νεκρό να βγει από τον τάφο είναι γνωστός με το όνομα. 3. Να δώσετε το σημασιολογικό περιεχόμενο των ακόλουθων λέξεων και φράσεων συμπληρώνοντας τα κενά : α) ξένοι να μην περνούμε : β) άσκημα απιλογήθης : γ) γη χαρά : δ) χρόνος δίσεκτος : ε) ανέσπα τα μαλλιά της : στ) φωλεύουν : ζ) πανώρια λυγερή : 4. Ο συμπλεκτικός σύνδεσμος και παίρνει στο λόγο διάφορες σημασίες. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στον καθαρό και ανόθευτο λόγο του λαού, κι ιδιαίτερα στα παραμύθια και στα δημοτικά τραγούδια. Στα παρακάτω αποσπάσματα απ το τραγούδι «Του νεκρού αδερφού» να επισημάνετε τη σημασία που παίρνει κάθε φορά ο και σημειώνοντας στο αριστερό μέρος κάθε αποσπάσματος της Α στήλης το σχετικό αριθμό απ τη Β στήλη :

22 24 Α Β α) στίχ. 3 : την είχες δώδεκα χρονώ κι ήλιος δε σου την είδε! 1. να β) στίχ. 8 : Οι οχτώ αδερφοί δε θέλουνε κι ο Κωνσταντίνος θέλει. 2. και γι αυτό γ) στίχ. 16 : αν τύχει κι έρτει θάνατος 3. όμως (ή ενώ) δ) στίχ. 30 : η γης αναταράχτηκε κι ο Κωνσταντής εβγήκε. 4. και όμως ε) στίχ : Αν ίσως κι είναι για χαρά, να στολιστώ και να ρθω, κι αν είναι πίκρα, πες μου το, να βάλλω μαύρα να ρθω. 5. και τότε στ) στίχ. 53. Απρίλης είναι και λαλούν 6. επειδή ζ) στίχ. 54 : Φοβούμαι σ αδερφάκι μου, και λιβανιές μυρίζεις. η) στίχ. 60 : Τ άκουσε πάλι η Αρετή κι εράγισε η καρδιά της. θ) στίχ. 68 : Κι ακούει την πλάκα και βροντά, το χώμα και βοΐζει. ι) στίχ : αλλά παιδιά δεν έχω, κι η δόλια η Αρετούλα μου λείπει μακριά στα ξένα.

23 25 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 1. σωστό : β, γ λάθος : α, δ 2. σωστό : γ, ε λάθος : α, β, δ 3. σωστό : α, γ, δ, ε λάθος : β, στ 4. σωστό : β, γ, δ, στ, ζ λάθος : α, ε Β) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1γ, 3β, 5α, 7β 2γ, 4β, 6δ, 8γ. Γ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΖΕΥΞΗΣ (Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ) 1. α. 3, στ. 10 β. 2, ζ. 9 γ. 8, η. 6 δ. 5, θ. 1 ε. 7 (3), ι α. 4, στ. 2 β. 3, ζ. 6 γ. 1, η. 2 δ. 5, θ. 1 ε. 3, ι. 3

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ )

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 17-21) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ποιο πρόσωπο προβάλλεται στους πέντε πρώτους στίχους και

Διαβάστε περισσότερα

Του νεκρού αδελφού. θέμα για ένα θεατρικό εργαστήρι. Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Ν.Γύζη, Η Αντιγόνη μπροστά στον νεκρό Πολυνείκη

Του νεκρού αδελφού. θέμα για ένα θεατρικό εργαστήρι. Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Ν.Γύζη, Η Αντιγόνη μπροστά στον νεκρό Πολυνείκη Του νεκρού αδελφού θέμα για ένα θεατρικό εργαστήρι Ν.Γύζη, Η Αντιγόνη μπροστά στον νεκρό Πολυνείκη Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Γιατί Του νεκρού αδελφού; Διδάσκεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Οικογενειακές Σχέσεις Κείμενα που μελετήθηκαν: «Του νεκρού αδελφού», «Η λυγερή στον Άδη» Ομάδα Γ : Δημήτρης Κουμαράς, Μανούρα Ελένη, Μαργαρίτης Νίκος, Μωραΐτου Έλλη Οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Σε ποια κατηγορία τραγουδιών ανήκει το συγκεκριμένο τραγούδι; Ανήκει στα δημοτικά τραγούδια και συγκεκριμένα στις παραλογές. Τι είναι οι παραλογές;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι Ένας αϊτός περήφανος, ένας αϊτός λεβέντης από την περηφάνια του κι από τη λεβεντιά του, δεν πάει τα κατώμερα να καλοξεχειμάσει,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ

ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ Το λογοτεχνικό απόσπασμα που ακολουθεί, ανήκει στην κατηγορία των λαογραφικών έργων, τα οποία είτε ως απανθίσματα αυθεντικού και γνήσιου λαϊκού λόγου, είτε ως έργα γνωστών συγγραφέων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Το Σκλαβί ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της Το Σκλαβί ξεκινήσαμε να το γράφουμε μαζί με τον Θωμά Μοσχόπουλο. Γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) Μαρία Πολυδούρη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Το ποίηµα υπερασπίζεται µια ορισµένη ποιητική επιλογή. Ποια είναι αυτή και σε ποιο είδος

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΙΑ Κ. ΖΕΡΔΕΛΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Π.Τ.Δ.Ε. Δ.Π.Θ.

ΣΟΦΙΑ Κ. ΖΕΡΔΕΛΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Π.Τ.Δ.Ε. Δ.Π.Θ. Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ «ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» - Μια συγκριτική αναφορά - ΣΟΦΙΑ Κ. ΖΕΡΔΕΛΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Π.Τ.Δ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Σολωµός ( )

ιονύσιος Σολωµός ( ) ιονύσιος Σολωµός (1798 1857) Ένας από τους σηµαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι ο εθνικός µας ποιητής Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηµατικά τη δηµοτική γλώσσα Αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 184) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

[Ήλιε µου και τρισήλιε µου] (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 101)

[Ήλιε µου και τρισήλιε µου] (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 101) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: [Ήλιε µου και τρισήλιε µου] (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 101) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Γιατί η µάνα απευθύνεται στον ήλιο για να της πει πού βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος.

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Eυριπίδη «Ελένη» Α επεισόδιο Α σκηνή στιχ.437-494494 καθηγήτρια:τσούτσα Σταυρούλα Διδακτικοί Στόχοι Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Να εµβαθύνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ 2 0 1 8 Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου "Υπήρχε μαγεία πίσω από τη συγγραφή, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα οφέλη της κάθαρσης. Κυριαρχία πάνω στα αισθήματα και στις κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΓΑΜΟΥ 100 Σας προσκαλούμε στο γάμο μας που θα γίνει το & ώρα Θα χαρούμε πολύ να είστε μαζί μας. 101 Η παρουσία σας και οι ευχές σας θα μας δώσουν χαρά στην ομορφότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2017 ΝΕΦΕΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΠΑΝΤΑ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Σοφοκλέους, Οιδίπους επί Κολωνώ, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης Σχεδιασμός βιβλίου:

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Ακριτικό τραγούδι: Ο γιος της χήρας (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 27-28)

Ακριτικό τραγούδι: Ο γιος της χήρας (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 27-28) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Ακριτικό τραγούδι: Ο γιος της χήρας (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 27-28) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ποιο είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του ποιήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου Μανόλης Αναγνωστάκης «Στον Νίκο Ε 1949» Ερωτήσεις Φίλοι Που φεύγουν Που χάνονται μια μέρα Φωνές Τη νύχτα Μακρινές φωνές Μάνας τρελής στους έρημους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Αναλυτικά Προγράμματα:

Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Επιμέλεια: Β. Παπαδάκη, Σύμβουλος-Φιλόλογος Εποπτεία: Δρ. Αφροδίτη Αθανασοπούλου ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 1 Τάξη: Α Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα Τις μέρες του καλοκαιριού είχα την τύχη να βρεθώ τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων στην όμορφη περιοχή της Ηπείρου με την παρθένα φύση, με την πλούσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης Ηρακλείο 10/7/2014 Πρώτα άπο όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τον κύριο Κώστα Παντερή για την προσπάθεια που κάνουν οργανώνοντας για πρώτη φορα μία τέτοια μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ Η Ιλιάδα μαζί με την Οδύσσεια αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΑΘΗΣΕ.. (ΠΑΡΑΛΟΓΗ) ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΒΙΝΑ ΜΑΝΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΑΘΗΣΕ.. (ΠΑΡΑΛΟΓΗ) ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΒΙΝΑ ΜΑΝΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΑΘΗΣΕ.. (ΠΑΡΑΛΟΓΗ) ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΒΙΝΑ ΜΑΝΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ 15.10.2012 ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΛΙΔΕΣ : 28 30 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ: Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Diagnostic exam 2018 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες αυτής της σελίδας. Γράψε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις στο γραπτό που

Διαβάστε περισσότερα